Delosgaia

Atlas gebergte

 • Marokko heeft een vier gebergte ketens waarvan drie deel uitmaken van het Atlas complex.
  Het Atlas complex loopt vanaf de kust in het zuidwesten bij Agadir richting het noordoosten. Het gebergte bestaat uit drie delen, van west naar oost zijn dit de voor-Atlas, de hoog-Atlas en de Anti-Atlas. De hoogste pieken en de hoogste passen bevinden zich in de hoog-Atlas ten oosten van Marrakesh. Volgens de Griekse mythologie is dit de locatie waar de halfgod Atlas het hemelgewelf droeg.

 • Het Anti-Atlas gebergte is ontstaan in een tijd dat alle continenten deel uitmaakte van het supercontinent Pangea. Bij de vorming van de Atlantische Oceaan zijn de hoog-Atlas en voor-Atlas gevormd. Vanaf de Atlas stroomt het overtollige regen- en smeltwater in diverse rivieren richting het vlakke noordwestelijke deel en richting de woestijn. In de ijstijd eindigde de laatste in grote meren waar nu de Sahara is. De Draa stroomt ook richting de woestijn maar eindigt uiteindelijk in de Atlantische Oceaan, de rivier stroomt vanaf het hooggebergte naar de woestijn en buigt daar af naar het zuidwesten om vervolgens rond de zuidkant van het Atlasgebergte de Atlantische Oceaan te bereiken. Alleen tegenwoordig bereikt het water van de Draa de oceaan niet meer. Het water bereikt amper het woestijngebied ten oosten van het Anti-Atlas gebergte.

 • Atlas mountain ranges

  Gebergte gordels van het Atlas gebergte

 • Over de Atlas heen

  Na ons vertrek uit Beni-Mellal blijven we de heuvels van het voor-Atlas gebergte volgen totdat we vlak bij Marrakesh zijn. Onderweg komen we langs een Berber markt en stoppen daar. In onze groep is een Amsterdamse en ze verveelt zich heel erg. Ze begint te dollen met een aantal mannen op de markt en dat wordt niet bepaald leuk gevonden.
  Vlak bij Marrakesh gaan we naar de Col du Tichka pas om het hoog-Atlas gebergte over te steken. Vlak voor de pas stoppen we in een bergdorp voor de lunch.
  De Col du Tichka is de hoogste pas (2260 m) van het Atlas gebergte. Bij het afdalen aan de andere kant merk je gelijk een groot verschil tussen de west en oost kant van het gebergte. Waar de westkant van het Atlasgebergte groen is met uitgestrekte akkers, is de oostzijde een stuk droger met alleen langs de talloze rivieren en beken dadelpalmen en akkers. Ten oosten van Col du Tichka vormen deze rivieren en beken samen het stroomgebied van de rivier de Draa. Het water is afkomstig van de sneeuw en regen dat in het Atlasgebergte valt en verder van de soms zeer hevige stortbuien in het gebied tussen de High Atlas en het Anti-Atlas gebergte.
  Langs de Draa bevinden zich talloze steden, dorpen en gehuchten. Een van die steden is Ouarzazate en is wereldberoemd om de Atlas Corporation studio's. In deze studio zijn veel scenes van films opgenomen waarvoor een woestijnachtige omgeving noodzakelijk is. Op het terrein staan nog heel veel decor stukken, hier zijn films als Cleopatra, de Gladiator, Asterix and Obelix, Lawrence of Arabia, Jewl of the Nile, Alexander volledig opgenomen. Aan de huizen en andere gebouwen van Ouarzazate is zeer goed te zien dat er goed geld aan de filmindustrie verdiend wordt.

 • Zicht vanaf Col du Tichka

  Zicht vanaf Col Du Tichka