Delosgaia

Oude Koningsstad Fes

 • Fes is ontstaan in 789 na Christus, de naam is mogelijk afkomstig van het Arabische woord voor "bijl". Vanaf de eerste dagen staat Fes bekend om zijn hoge kwaliteit leer en vanaf de middeleeuwen vindt er levendige handel plaats met geheel Europa. Fes wordt gezien als de meest traditionele Marokkaanse stad en dit laat zich vooral goed zien in Fes el-Bali. Dit stadsdeel bestaat uit smalle straten waar geen auto in kan komen. Al het transport vindt plaats met ezels en muildieren.

 • De stad bestaat uit drie delen, Fes el-Bali (Old Fes), het Fes van voor de 14de eeuw, verder Fes el Jdid (New Fes) wat ontstaan is in de 15de eeuw om de vele vluchtelingen (Joden en Moren) uit Spanje te herbergen en het laatste en meeste nieuwe deel Fes Ville Nouvelle. Dit deel is gebouwd tijdens de 50 jaar Franse bezetting.

  Fes

  In Fes zijn heel veel mensen die zich als gids aanbieden maar het is aan te raden om hier geen gebruik van te maken. Tegenwoordig moet je een gekwalificeerde gids zijn om toeristen te mogen rondleiden. Het gebeurde namelijk heel vaak dat de gelegenheid gidsen bonussen krijgen van winkeliers om de toeristen naar hun winkel te lokken en aan te sporen om maar zoveel als mogelijk te kopen. Wij zijn met een gecertificeerde gids eerst naar het Royal Palace (Dar el-Makhzen) gegaan. In verband met het komende bezoek van de koning aan Fes was men druk bezig om de messing deuren te poetsen. In het verleden deed men dat met sinaasappels, maar tegenwoordig gebruikt men veel meer chemische poetsmiddelen.

 • Dar el-Makhzen in Fes

  Royal Palace (Dar el-Makhzen) in Fes

 • Na het bezoek aan de Royal Palace hebben we nog door de Mellah (Jewish quarter) gewandeld. Dit is de wijk waar de Joden, in de 15de eeuw verdreven uit Spanje, zijn gaan wonen. Tegenwoordig wonen hier geen joden meer, deze zijn na 1948 allemaal naar Israël vertrokken. Heel lang hebben in Marokko de joden, moslims en christenen vreedzaam en in goede harmonie naast elkaar geleefd, hierin is in de 19de en 20ste eeuw een verandering ingekomen. Mogelijk is dit het gevolg van de negatieve houding van de westelijke wereld voor de Islam en zijn gelovigen. Vanuit de oude joodse wijk heb je door een poort een prima uitzicht op het Andalus quarter. In dit stadsdeel zijn de Moren uit Spanje gaan wonen.
  Hier vandaan zijn we naar de Borj Nord gegaan. Dit is de een van de twee forten gebouwd in de laat 16de eeuw door Sultan Ahmed al-Mansour met als doel de inwoners van Fes onder controle te houden. In de morgen heb je vanaf het Borj Nord een uitstekend uitzicht over Fes el-Bali.

 • Mellah in Fes

  Mellah (oude Joodse buurt) in Fes

 • Een bezoek aan een pottenbakkerij stond niet op ons programma maar op verzoek van een van onze reisgenoten hebben we een van de vele authentieke pottenbakkerij bezocht. De volledige fabricage is nog handenarbeid, inclusief het maken van de mozaïek tafels en het schilderen van schalen, borden, tajinekookpotten. Hierna zijn we door de Medina gaan dwalen.
  Wat een Medina is, is voor ons moeilijk voor te stellen. De oude markten in Amsterdam of het gebied rond het Vrijfhof in Maastricht komen hier nog het dichts bij in de buurt. De Medina in Fes beslaat uit Fes el-Bali, hele kleine straatjes met heel veel winkels, marktkramen, bazaars en cafe’s. Een heel groot deel van de bevolking van Fes woont in de Medina en als je in de smalle straatjes rondloopt zie je wel veel deuren maar geen ramen. Dit komt doordat de huizen naar binnen zijn gebouwd. Alle huizen hebben een grote binnenplaats waar het dagelijkse leven plaatsvindt. Deze bouwstructuur is ontstaan om de vrouwen de nodige privacy te geven. Van de Islamitische vrouwen wordt namelijk verwacht dat ze op straat gesluierd en zwaar gekleed rondlopen. Dit is niet nodig in de eigen huiselijke kring.

 • Medina in Fes

  Kruiden stal in de Medina (lokale markt) in Fes

 • Vanaf zijn ontstaan in de zesde eeuw na Christus staat Fes bekend om zijn hoge kwaliteit leer. Hierom was een bezoek aan een van de laatste overbleven leerlooierijen een hoogtepunt van ons bezoek. Het ontdoen van de haren, wassen, reiniging en verven van de huiden is nog steeds voeten en handarbeid. Het ontvetten en schoonmaken van de huiden gebeurt nog steeds met een mengsel van duivenpoep, kalk en water. Vanuit de duivenpoep komt na een korte tijd ammoniak vrij waarmee de huiden zijn te ontdoen van vet.

  Onderweg naar Col du Tichka

  Na een uitstekende lunch in Fes verlaten we de stad en gaan naar de Col du Tichka. Bij deze pas gaan we de hoog-Atlas over. De afstand tot de Col is te groot om dit in een middag af te leggen. We stoppen onderweg in Beni-Mellal. Het eten schijnt in het hotel niet bijster goed te zijn en we krijgen het advies om in Fes de nodige inkopen voor het avondeten. Het inslaan van de nodige alcoholica moesten we toch nog doen omdat we straks twee nachten in Bedoeïenententen overnachten en daar is wel voor eten gezorgd maar als je iets sterks te drinken wilt hebben zal je daar zelf voor moeten zorgen. Nu zijn er in Marokko winkels waar niet-moslims wijn, bier en dergelijke dranken kunnen kopen. We kopen wat stokbroden en beleg voor het avondeten en daarna vertrekken we naar het zuiden, daarbij volgen we de voet van het voor-Atlas gebergte. Na zonsondergang komen we aan in Beni-Mellal.

 • Lunch in Fes

  Lunch in Fes