Delosgaia

Casablanca - Fes

 • Casablanca of op zijn Marokkaans Dar El-Baïda, is ontstaan uit de settlement Anfa van de Berber stam de Barghawata. Anfa was de hoofdstad van deze stam en maakt nog steeds deel uit van de westelijke wijken van Casablanca. De naam Casablanca betekend het witte huis en is afkomstig van de Portugezen. Zij hebben het gebied in de 15de en 16de eeuw voor lange tijd in bezit gehad.

 • In 1755 is Lissabon in een zeer zware aardbeving volledig verwoest en hebben de Portugezen het gebied rond Casablanca moeten verlaten. Na het vertrek van de Portugezen namen de Arabieren de controle van de regio weer over en de invloed van Casablanca is snel minder geworden. In 1830 was het niet meer dan een dorp van 600 inwoners.
  In het begin van de 20ste eeuw hebben de Fransen Marokko als kolonie in bezit genomen. In deze tijd is Casablanca uitgegroeid tot een grote stad maar met een relatief klein oud centrum, de Medina. De Fransen hebben later Quartier Habous gebouwd als een soort van aanvulling en vervanging van de Medina van Casablanca..

 • Casablanca

  Met een late avondvlucht zijn we via Frankfurt naar Casablanca gevlogen om na een paar uurtjes nachtrust vroeg in de morgen de stad in te gaan. In Casablanca is heel veel te zien en als je maar weinig tijd hebt zoals wij, is een bezoek aan de Hassan II moskee en omgeving en de Quartier Habous (Nouvelle Medina) wel een vereiste om in ieder geval even naar toe te gaan.
  De Hassan II moskee bevindt zich aan de waterkant bij de haven en bestaat uit een uitgestrekt complex rond een groot plein. De minaret van de moskee is 210 m hoog en is daarmee de hoogste minaret in het gehele moslimgebied. De moskee staat op een locatie waar eerst een dicht bewoonde krottenwijk was en is gebouwd ter ere van de zestigste verjaardag van koning Hassan II. De bewoners van de krottenwijk zijn zonder enige compensatie hun huizen uit gezet en moesten zelf maar zien waar ze nieuwe huizen konden bouwen.

 • Medina in Casablanca

  Medina in Casablanca

 • De moskee is ontworpen door een Franse architect en heeft meer dan 500 miljoen US Dollars gekost. De buitenkant van de moskee is typisch Franse bouwstijl terwijl de binnenzijde veel meer Marokkaans aan doet. Het is de enige moskee toegankelijk voor niet-moslims.
  De Quartier Habous oftewel Nouvelle Medina is gebouwd in de Franse tijd. Het gebied is de tegenhanger van de Ancienne Medina. Quartier Habous is het district van de Holy Men en is gebouwd om het grote tekort aan woningen op te lossen in Casablanca. De Franse architecten hebben een goede mix gemaakt van traditionele Marokkaanse architectuur met moderne technieken en faciliteiten. Het resultaat is een geïdealiseerde maar zeer aantrekkelijke Franse versie van een Marokkaanse Medina.
  Na dit snelle bezoek hebben we de stad verlaten om langs de kust richting Rabat te gaan. Bij Rabat zijn we het binnenland binnen gegaan. Onderweg naar Fes passeerden we eerst Mekness, deze naam is afkomstig van de Berberstam Meknassis. Zij hebben de stad in de 10de eeuw gesticht. De stad is de derde Koningsstad na Fes en Marrakesh.

 • Hassan II moskee in Casablanca

  Hassan II moskee in Casablanca, voor deze moskee moest een hele krottenwijk verdwijnen

 • Mekness

  Meknes is ontstaan in de 10de eeuw na Christus als woongebied van de Berber stam Meknassis. Pas in de 17de eeuw is Meknes tot hoofdstad uitgeroepen van het koninkrijk van de Alawite dynasty en en daarna flink gegroeid. De opbloei van de stad is echter van korte duur geweest want na de dood van de toenmalige koning is de hoofdstad verplaatst naar Marrakesh. De aardbeving van 1755 die Lissabon totaal heeft vernietigd heeft ook Mekness zwaar beschadigd. Pas met de komst van de Fransen in 1912 is de stad weer in betekenis toegenomen. De Fransen hadden hun militaire hoofdkwartier in de stad gevestigd en hierdoor kwamen vele Franse boeren naar de stad toe om gebruik te maken van de zeer vruchtbare grond rond de stad.
  In Mekness hebben we een stop gemaakt om in de Medina rond te lopen en vervolgens te gaan eten in een terrasrestaurant met uitzicht over de stad.

 • Ruïnes Mekness

  Ruïnes Mekness

 • Fes

  In de middag zijn we verder gereden naar Fes. Aangekomen bij ons hotel in Fes krijgen we te horen waar we gaan eten. Dit schijnt een typische Marokaans restaurent te zijn in Fes el-Bali (old Fes) voorafgaand worden we meegenomen op een wandeling door Fes el_Bali. Nu heeft Fes een gilde van gidsen en onze begeleider is geen gekwalicifeerde gids. Dat kan problemen gaan opleveren, onderweg krijgen we ook af en toe de vraag wie onze gids is. Standaard antwoord is dat we zonder gids rondlopen, men is heel wantrouwig want ze kennen onze niet-Marrokaanse begeleider wel.

 • Restaurant in Fes

  Restaurant in Fes el-Bali