Delosgaia

Draa valley

 • We zijn aangekomen in Ouarzazate aan de oostkant van het Atlasgebergte. Het hotel ziet er uitstekend uit met een zwembad en een goed restaurant.
  De volgende morgen stond er drie Toyota Landcruisers op ons te wachten. Wij namen afscheid van onze buschauffeur en we zullen hem pas terugzien in Aït-Benhaddou. Voor het volgende deel langs de Draa en de Sahara is de bus totaal niet geschikt.

 • Voordat we wegrijden uit Ouarzazate brengen we eerst nog een bezoek aan de lokale Kashba. Een Kashba is een gebouw volledig opgetrokken uit hout en klei en is vaak de woning van de heerser van de directe omgeving. Omdat het in dit gebied maar weinig regent, is klei een perfect bouwmateriaal.
  Na Ouarzarate kruisen we het Anti-Atlas gebergte, dit is een middelgebergte. Doordat elke vorm van begroeiing ontbreekt, zijn de lagen van het gesteente uitstekend te zien. Het landschap laat zien dat hier ooit flinke rivieren hebben gestroomd. Nu staan de rivierbeddingen en watervallen het grootste deel van het jaar droog maar bij de soms optredende hevige stortbuien lopen ze vol.

 • Zicht op de Draa vallei vanaf de muren van de Kasbah van Ouarzazate

  Zicht op de Draa vallei vanaf de muren van de Kasbah van Ouarzazate

 • Agdz

  Na het middelgebergte kom we aan in Agdz. Na deze plaats hebben we de vaste weg verlaten om kriskras door het Draa dal te gaan rijden. Hierbij komen we langs diverse kleine dorpen. Het Draa dal en het contrast met het omringende droge gebergte is schitterend. Omdat de Draa hier nog voldoende water voert zijn er heel veel akkers en dadelpalmen aanwezig langs de rivier. Al de dorpen vanaf het Anti-Atlas gebergte tot aan de woestijn hebben hun ontstaansrecht te danken aan de vele kameelkaravanen die vanuit de woestijn richting Marrakech gingen. In de dorpen werd tol geheven en kon men de kamelen vervangen door uitgeruste dieren.
  We zijn het dal van de Draa verder doorgereden waarbij we in heel veel mooie plaatsen zijn gestopt. De laatste grote plaats is Zagora en daar vonden we een bord met de aanwijzing dat Timboektoe nog 52 reisdagen ver is. Bij dit bord heeft Michael Palin zich laten fotograferen tijdens zijn reis door de Sahara.

 • De rivier Draa bij Agdz

  De rivier Draa bij Agdz

 • Tamegroute is onze volgende stop waar we in het dorp hebben rondgelopen. In de smalle overdekte straatjes lopen diverse kinderen met ons mee waarbij een meisje van rond de 12 jaar. Elke keer als we een foto maken rent ze met een vinger zwaaiend op ons af onder het roepen van No, No, No.
  Tijdens de rondleiding laat men ons zien hoe de woestijnberbers wonen. Dit dorp bevat verder een hele oude bibliotheek met boeken en perkament rollen. Voordat we verder gaan richting de Sahara krijgen we thee te drinken in een kleine winkel vol met gebruiksgoederen en antiek waaronder een paar oude voorlaad geweren en pistolen. Het idee van het thee drinken is leuk want men hoopt hiermee te bereiken dat we iets kopen. Na dit dorp zijn we op kamelen verder gegaan tot aan ons kampement bij de Tinfou duinen.

 • Richting van de karavaans naar Timboektoe

  Richting van de karavaans naar Timboektoe