Delosgaia

Marrakesh met Djemma el-Fna plein

 • Marrakesh is ontstaan in 1062 en moest een van de belangrijkste artistieke en culturele centra’s van de Islamic wereld worden. De stad heeft zijn beste dagen gehad onder het bestuur van de zoon van de stichter en is hoofdstad gebleven tot aan de instorting van de Almohad dynastie in 1269. Met de komst van de Sadiaans dynastie is Marrakesh weer korte tijd hoofdstad geweest. Dit raakte de stad later weer kwijt met de Alawites dynastie. In de Franse tijd was de stad van weinig betekenis en pas met de komst van het toerisme in Marokko is de stad weer gaan opbloeien.

 • Marrakesh

  We zijn net in Marrakesh aangekomen en dit is onze laatste stop in Marokko. Bij aankomst in de stad heeft de buschauffeur moeite om het hotel te vinden. Op een gegeven moment begint iedereen zich er mee bezig te houden wat de buschauffeur heel amusant begint te vinden en daarbij allerlei zijwegen gaat inslaan. Uiteindelijk komen we dan bij het hotel aan en nadat we de bagage naar de kamers hebben gebracht vertrekken we gelijk naar de grootste attractie van Marrakesh, het Djemaa el-Fna plein gelegen in de Medina. Dit was oorspronkelijk de plaats waar terechtstellingen plaatvonden en slaven werden verhandeld.
  Om bij het plein te komen lopen we langs de Koutoubia moskee. Dit is een van de mooiste moskeeën in geheel Marokko. Op het plein staan verschillende kramen en stalletjes met etenswaren, fruit, kruiden. Verder zijn er Marokkanen met slangen en apen, beide zijn er voor de toeristen. Net als de waterdragers, kleurig verklede mannen met een schapenmaag waarin water wordt bewaard. Of dit water ook te koop is hebben we niet gevraagd. Wat ze wel graag willen is met je op de foto gaan en ze worden aardig nijdig als je een foto van ze maakt zonder dat ze er voor betaald krijgen.

 • Shoukh van Marrakesh

  Soukh van Marrakesh

 • Rondom het plein vind je de soukh ook wel bazaar genoemd. Dat zijn openlucht winkels maar kunnen ook wel overdekt zijn. Je kan hier van alles kopen en zelfs als je er niets gaat kopen is het nog een genieten van de winkels, uitstallingen en de mensen die er rondlopen.
  In de Medina van Marrakesh ligt het Bahia paleis met zijn rijkversierde zalen en gangen. Het is een genoegen om hier rond te lopen.
  Het avondeten gebruiken we in een restaurant die geheel in bedoeïen stijl is opgebouwd maar toch net niet helemaal gezien de wijn die rond gaat. De volgende morgen hebben we nog alle tijd voor een bezoek aan het Djemaa el-Fna. Wij zoeken een hoog gelegen terras van een koffiehuis waar we ongestoord alles goed kunnen bekijken en fotograferen. Na het middageten vertrekken we naar het vliegveld van Casablanca voor de vlucht richting Frankfurt.

 • Tuinen van Marrakesh

  Tuinen van Marrakesh