Delosgaia

Nakuru Falls - Lake Baringo

 • Wij zijn onderweg van Lake Nakuru naar Lake Baringo. Lake Nakuru is een national park geheel afgesloten met een hek. We hebben overnacht in Kembu Camp. Na vertrek vanaf Kembu Camp nog even gestopt in Nakuru en doorgereden naar Lake Baringo. Onderweg zijn we de evenaar gepasseerd en krijgen we een uitstekend staaltje bedrog te zien. Met een trechter wil men aantonen dat ten noorden van de evenaar het water met de klok mee de trechter uitloop en ten zuiden van de evenaar tegen de klok in.

 • Deze tovertruc werkt heel leuk op de niet-beter wetende tourist maar iemand met een beetje kennis van het verschijnsel en het krachtenspel weet dat het niet kan werken. En dat om een aantal redenen, de belangrijkste zijn de kleine schaal van de trechter en de veel te korte afstand tot de evenaar. Het effect staat bekend als het Coriolis effect en ontstaat doordat een lucht of water deel op de evenaar een hogere snelheid heeft richting het oosten dan verder van de evenaar af. Als dit deeltje van de evenaar af beweegt krijgt het een uitwijking naar het oosten toe.
  Een lucht of water deel dat van de evenaar afbeweegt behoudt deze snelheid en zal daarom op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts (met de rug naar de evenaar toe) en op het zuidelijk halfrond naar links krijgen. Dit is in de meteorologie bekend als de wet van Buys Ballot. Nu is het punt dat het effect heel klein is en pas op grote schaal op minimaal 5 graden van de evenaar af merkbaar is. Dit is ook heel goed merkbaar aan het ontstaan van Tropische Cyclonen.

 • Goochelen op de evenaar

  Goochelen op de evenaar

 • Na de kruising van de evenaar zijn we doorgereden richting Lake Baringo. Daarbij zijn we twee maal een droge rivier bedding doorgereden omdat de brug eens een keer is weggeslagen.
  Lake Baringo ligt in het diepe deel van de East African Rift Valley. De hoogte boven zeenivo is rond de 600m. In de omgeving zijn diverse aanwijzingen dat de ondergrond vulkanisch is, zoals de Hot Sulphur Springs en de spuitende heetwater aquifer die we vlak bij het meer tegengekomen. Aan deze spuiter is nog een leuk verhaal verbonden. Omdat er de behoefte was aan zoet water voor ondermeer irrigatie heeft men een put geboord. Dit is uitgevoerd door een semi-overheids bedrijf en men heeft daarbij niet verder nagedacht over de vulkanisch ondergrond. Tijdens de boorwerkzaamheden is de put heet water gaan spuiten met een temperatuur van meer dan 50 graden Celcius. Bij onze aankomst spoot de aquifer onregelmatig tot een maximale hoogte van 15m.

 • Blowout veroorzaakt door een boring naar drinkwater

  Blowout veroorzaakt door een boring naar drinkwater

 • Lake Baringo

  Wij hebben overnacht op de camping bij Lake Baringo Club. Wij konden daarbij gebruik maken van de faciliteiten van de club, zoals bar en zwembad. Het is erg warm en gedurende het avond eten (de zon was inmiddels al onder gegaan) kwamen de muggen in immense hordes op ons af. Later zijn we in de bar gaan zitten maar dat hielp niet echt veel. Zelfs op de toilet werd je niet met rust gelaten.
  De volgende dag zijn we om half zeven opgestaan om onder begeleiding van een lokale gidsen een een naturewalk te maken. Ze hebben ons heel veel laten zien, zoals schorpioenen, slangen, aloe vera, bijeenkasten, termieten en diverse vogels. Na het ontbijt is er een begeleide boottocht op het meer gemaakt.
  Omdat een van onze medereiziger een fanatieke vogelaar is duurde de boottocht veel langer dan er normaal voor staat. Met zekerheid genoten onze gidsen hier ook van want ze maken niet vaak mee dat men nog meer vogels wilt zien. Gedurende de boottocht zorgde de gidsen voor een zekere afstand tussen de boten en de talrijk aanwezige nijlpaarden. Nijlpaarden zijn onberekenbaar en heel agressief. Er vallen jaarlijks meer doden door de hippo's dan door welk ander dier.

 • Normal fault of East-African Rift

  De gehele African rift bestaat uit parallel lopende afschuivingen (normal fault). Dit is er één van.


 • Tijdens het varen hebben we verschillende dieren gezien, zoals, de Afrikaanse visarend, ijsvogels, bisschopsvogel, bijeneters, diverse reigers waar ook de grootste ter wereld bij zit. Een vogel van ruim 1,5m hoogte als het rechtovereind staat. De Afrikaanse visarenden rond het meer zijn bijna allemaal door de lokale bevolking groot gebracht. Men heeft ze een trucje geleerd om op gefluit te komen aanvliegen en dan de vis te vangen die voor ze in het meer is gegooid.
  Omdat het mooi weer en we een vrije middag hebben begint iedereen na de lunch driftig wat kleren te wassen. Kip is in het bezit van waspoeder en met koud water gaat dit prima. Na de lunch en de was gaat een groot deel van de groep zwemmen bij de lodge naast de camping, dit kost 200 Ksh per persoon. Het water is lekker en we liggen hier 2 uurtjes. Daarna douchen en verslagen schrijven. De muggen komen nauwelijks tevoorschijn. We eten in het donker om de muggen niet aan te trekken. Na het avondeten gaan we met zijn allen nog wat drinken in de bar en daarbij genieten we van een vleermuis op jacht naar insecten bij een lamp. In de nacht blijft het warm en het grootste deel van de nacht liggen we op de slaapzak.

 • Nijlpaarden in Lake Baringo

  Nijlpaarden in Lake Baringo