Delosgaia

Speke Bay - Serengeti

 • Wij hebben twee nachten in het resort doorgebracht en de laatste morgen zijn we om kwart over zeven opgestaan. Deze dag vertrekken we naar de Serengeti en blijven twee nachten op een bush camping, we maken in de morgen nog een keer lekker gebruik gemaakt van de douche. De volgende mogelijkheid is pas over vier dagen omdat er alleen een watertank staat op de campsites van de Serengeti en geen douches. Het ontbijt is om 8.30 en hierna halen we onze was op en betalen gelijk de barrekening. Alles tezamen voor 20000 Tsh (20 dollars).

  Serengeti

  Om half elf rijden we door de entry gate van de Serengeti en zien al vrij snel een paar gnoes en zebra's. Al snel krijgen we te maken met de TseTse vlieg. Dit zijn een stekende en bloedzuigende vliegen en komen veel voor in het westelijke deel van de Serengeti. In onder meer Zambia brengen deze vliegen de gevreesde slaapziekte over op mensen.

 • Kudde gnoes op de Serengeti

  Kudde gnoes op de Serengeti

 • Al snel zijn de eerste van ons gestoken, we houden de deuren en ramen goed gesloten en toch weten de vliegen binnen weten te komen. Je merkt ze pas op als ze je gestoken hebben en dat voel je goed, net of iemand je met een botte naald steek. Als je er een dood slaat heb je gelijk een hand vol met bloed en dat is echt alleen van je zelf.
  We rijden stevig door om ze snel mogelijk door het TseTse gebied heen te zijn, de lunch gebruiken we al rijdend. Dan zien we wat verspreid lopende gnoes vergezeld door zebra's en struisvogels, verderop twee leeuwen rondlopen en een leeuwin verborgen in een bosje. Ze blijft daar zitten omdat er naar alle waarschijnlijk welpen in het bosje verborgen zitten. Even verderop zien we waarom we naar de Serengeti toe zijn gegaan. Een grote groep buffels (cape buffalo) en als laatste een hele grote kudde gnoes vergezeld door zebra's gazelles en struisvogels.
  Dit is nu wat men bedoeld met de Serengeti, een grote open grasvlakte met grote kuddes migrerende gnoes en zebra’s. Schitterend.

 • Boom vol met gieren

  Bom vol met gieren, wachtend op een maal

 • We rijden langzaam tussen de gnoes door en zien nog veel meer andere dieren verder roof- en aasvogels. De laatste wachtend in een boom op aas door leeuwen na de maaltijd achtergelaten.
  Langzamerhand komen we aan bij de open campsite op enige afstand van de Seronea Lodge. Op de campsite is niets meer aanwezig dan een groot vat met water en een huisje opgebouwd uit hout in het onderste deel en grof gaas van boven. Dit is de plaats waar Kip al de etenswaren en kookspullen opslaat. De tenten plaatsen we in een grote cirkel waar het huisje en de Overlander truck deel van uitmaken. De tenten staan tegen elkaar aan met de opening naar het centrum van de cirkel. In het midden van de cirkel wordt een groot kampvuur aangemaakt. Wij slapen in de tenten en Kip en Steve op het dak van de truck. In de tenten zijn we veilig voor de leeuwen, hyena's en luipaarden.
  We krijgen te horen dat we de tent in de nacht niet mogen verlaten en iedereen neemt een lege waterfles als plasfles mee in de tent.

 • Camp op de Serengeti

  Camp op de Serengeti

 • Zonsopgang op de Serengeti

  De nacht is rustig verlopen, een enkele keer zijn we wakker geworden van het brullen van een leeuw. Soms ver weg en soms heel dichtbij. We staan al om half zes op om de zon op de vlakte te zien opkomen. Steve rijdt net zo lang totdat we vanuit de Overlander truck de zon achter een acaciaboom kunnen zien opkomen. Het is een schitterend gezicht en het wakker worden van de dieren is ook heel mooi. We zien diverse leeuwen rondlopen en ook een groep slapende leeuwen. Aan de vele gieren en maraboes in de lucht is het wel duidelijk dat ze een prooi hebben gevangen. Het kadaver zelf zien we niet.
  We zijn om elf uur terug van de gamedrive en kunnen gelijk gaan brunchen op de campsite. Deze bestaat uit rijst, tonijnsalade en veel groenvoer. In de middag gaan we weer weg, eerst naar de Seronea Lodge om van het uitzicht te genieten in combinatie met koud bier of frisdrank, daarna gaan we weer op gamedrive.

 • Zonsopgang op de Serengeti

  Zonsopgang op de Serengeti

 • We rijden rond tot zonsondergang en we zien heel veel dieren en hebben mogelijk een luipaard kill gezien. Pas bij zonsondergang komen we terug bij de campsite, het avondeten is al bijna klaar. Na het eten blijven we nog een paar uur bij het kampvuur zitten en bespreken wat we allemaal hebben gezien. Het is de volgende dag weer vroeg op richting de Ngorongoro krater.