Delosgaia

Serengeti - Ngorongoro

 • We hebben net twee nachten doorgebracht op een totaal open campsite in het midden van de Serengeti omringd door allerlei wilde dieren en staan op het punt om te vertrekken naar het Ngorongoro convervation area. We staan al om half zes op zodat we om zeven uur willen vertrekken. Bij zonsopkomst is de hemel bewolkt maar het trekt later open.

 • Onderweg stoppen we nog een aantal keren voor olifanten en een cheetah ver in het veld. Nog voor tien uur verlaten we de Serengeti en komen in de Ngorongoro conservation area aan. De poort van de Serengeti ligt op de top van een heuvel. We zijn daar uitgestapt voor een kop koffie en om van het uitzicht te genieten over de eindeloze vlakte (=Serengeti).
  Onderweg naar de Ngorongoro crater passeren we de Oldurai Gorge. In deze gorge zijn heel veel fossielen en sporen gevonden van de verre voorouders van ons. Jammer genoeg is er geen tijd om de kloof in te gaan.

  Ngorongoro caldera

  Om 12.00 zijn we bij de krater van Ngorongoro. Hier staan 2 jeeps klaar waarmee we de krater in gaan. De rand is op 2300 m hoogte en de bodem is 700 meter lager. De weg omlaag is erg hobbelig. Er zijn 3 meertjes in de caldera, één met zout water en flamingo's en de twee anderen zijn gevuld met zoet water. Er zijn vrij veel gnoes in de krater, verder zebra's en olifanten, buffels en verschillende soorten gazellen. Verder hyena's, jakhalzen, wrattenzwijnen en zwarte neushoorn (te ver om foto te kunnen maken).

 • Zoutmeer in de Ngorongoro caldera

  Zoutmeer in de Ngorongoro caldera

 • We zien opnieuw een cheetah in het veld, nu iets dichter bij dan in de Serengeti. Een luipaard zien we in een boom liggen, alleen de staart en een deel van het achterlijf zijn zichtbaar. De kop is verscholen tussen bladeren. Bij 't bos zien we bavianen. Om 17.00 rijden we de krater uit. Het weer is heel mooi geweest alleen vrij veel last gehad van het stof in de krater. Met de jeeps rijden we naar de campsite. We stoppen nog even aan de rand om van het uitzicht op de krater te genieten en voor het maken van foto's.
  De helling van de crater is steil zonder enige pad naar beneden, grote dieren zoals leeuwen, giraffe, olifanten en buffels kunnen wel naar beneden afdalen maar het is bijna onmogelijk om de crater weer uit te komen. De Ngorongoro krater bevat altijd zoet water in de meren en poeltjes en dit verklaart het grote aantal wilde dieren in de krater. De gnoes en zebra’s in de krater blijven er het hele jaar en nemen niet deel aan de grote migratie. De populatie van leeuwen in de krater is klein en daardoor is er kans op inteelt in de populatie. Ook voor ziektes zijn de leeuwen erg gevoelig en het is een aantal keren voorgekomen dat de gehele leeuwen populatie is doodgegaan. Omdat er altijd voldoende prooidieren aanwezig zijn duurt het vaak niet lang voordat een nieuwe groep leeuwen afdaalt naar de bodem van de krater.

 • Luipaard in een boom in de Ngorongoro caldera

  Luipaard in een boom in de Ngorongoro caldera

 • De Masai heeft altijd in de krater en in de omringende gebieden geleefd en gewoond. Met de komst van een conservation area dreigde de situatie te ontstaan dat de Masai geen toegang meer tot de krater had terwijl de krater historisch gezien altijd tot de graasgronden behoorden. Dit is gelukkig goed gegaan en de Masai mag nog steeds zijn kudden in de krater laten grazen.
  Op de campsite (Kudu in Karatu) zijn de tenten voor 1000 Tsh (1 dollar) al vast opgezet. Iedereen gaat lekker douchen en Kip heeft het eten al klaar.