Delosgaia

Ngorongoro - Kilimanjaro

 • Deze morgen staan we op een camping in Karatu en gisteren zijn we met drie 4WD in de Ngorongoro caldera geweest. We gaan vandaag richting Arusha. Om 7.00 is iedereen opgestaan, tenten zijn afgebroken, ontbeten en het corvee is gedaan. Om 8.30 rijden we weg.
  Dit vulkanische gebied ligt in de onderste delen van de East African Slenk en bevat veel vulkanisch actieve kraters. De Ngorongoro is daar een van de grootste van. Noordelijk van onze huidige locatie bevindt zich vulkaan Ol Doinyo Lengai, de lava van deze vulkaan bestaat geheel uit soda (natriumcarbonaat). Vlakbij deze vulkaan is Lake Natron.

 • Onderweg naar Arusha stoppen we bij uitzichtpunt Lake Mayana. Dit is een van de vele meren in de East African Slenk. Bij dit meer is weer een curiosa winkel (heel duur) en er staan Baobab bomen, deze kennen we van ons bezoek aan noordwest Australië. Na een korte stop rijden we door richting Arusha, de camping is gelegen in Messerati 23 km westelijk van Arusha. De laatste 30 kilometer naar Messerati is van een hele goede kwaliteit, aangelegd door de Chinezen. Van oorsprong maakte deze weg deel uit van de beoogde East African Highway.
  Om 12.00 komen we aan op de camping in Messerati. Er staan al 2 trucks maar geen tenten. Deze camping wordt veel gebruikt door groepen die de Kilimanjaro beklimmen. Wij zetten de tenten op in de schaduw onder de bomen en gaan lunchen. In de middag lopen we allemaal naar een lokale markt, er is daar veel vee en een deel met groente, fruit en Masai kleden. We kopen er een voor ons zelf en een voor Alette omdat ze het altijd zo koud heeft. Rond het marktplein zijn een aantal curiosa winkel, mooie spullen maar vrij duur naar Tanzaniaanse begrippen.

 • Bezoek aan een Masai dorp

  Bezoek aan een Masai dorp, ouders zijn aan het werk. Kinderen zijn alleen met een paar ouderen.

 • In Messerati is een reptielen park met veel slangen en ook jonge krokodillen. We gaan daar kijken en krijgen een privérondleiding. Aan het einde van de middag maken we een toer onder begeleiding door een Masai dorp. In het dorp zijn alleen kinderen aanwezig, de ouders zijn of aan het werk of naar de markt.

  Kilimanjaro

  De volgende morgen staan we om kwart over zes op, een deel van de groep gaat naar de Kilimanjaro om de berg te beklimmen.. We beginnen op 1890 meter aan de voet van het tropische regenwoud en lopen door tot de eerste berghut gelegen 2700 meter. Totale afgelegde afstand is 7,9 km. De top van de Kilimanjaro lag geheel in de wolken.
  De rest van de groep gaat met een Matatu naar Arusha. Een Matatu is een vorm van privé openbaar vervoer die we al eerder hebben gezien in Kenya en Tanzania. Vaak worden hier kleine busjes voor gebruikt, in dit geval was het tot een bus omgebouwde oude ambulance. Op de heenweg naar Arusha zitten er 19 man in het busje en op de terug weg 23 mensen.

 • Kilimanjaro

  Kilimanjaro met gletsjers op de top

 • Na de onafhankelijkheid van Oeganda, Kenya en Tanzania werkte de drie landen aan een verdrag tot het vormen van een federatie met Arusha als hoofdstad. De revolutie in Oeganda onder leiding van Idi Amin heeft de vorming van de federatie volledig doen vastlopen. Later is Tanzania een zeer linkse socialistische koers gaan volgen.
  Arusha heeft nog steeds een bijzonder status in Afrika. Arusha ligt bijna halverwege Cairo en Kaapstad, dit waren twee hele belangrijke steden voor het Britse koloniale rijk. Ter herinnering hieraan is de Clocktower gebouwd, een monument in het centrum van de stad.
  Dit is de laatste avond met de crew en het is gebruikelijk dat we die samen doorbrengen waarbij Kip is vrijgesteld van het bereiden van de maaltijd. We eten met zijn allen in het restaurant op de camping, er zijn verschillende soorten salades, brood, aardappel, vlees. Na afloop wordt er een toespraak gehouden en ze krijgen samen een fooi van $215. De avond brengen we verder als groep door in de bar.

 • Mandara camp op 2700m, Kilimanjaro

  Mandara camp op 2720m, Kilimanjaro