Delosgaia

Welkom bij onze Zambia naar Zuid-Afrika reis

Waarom een Zambia naar Zuid Afrika overlander reis?

 • Voor onze derde reis naar Afrika hebben we niet lang hoeven na te denken. Een echt idee is er nooit geweest, deze reis is geheel vanzelf gegroeid. Je komt eens iemand tegen die de reis gedaan heeft, hoort zijn verhalen en het feit dat een neef van Marion indertijd in Kaapstad woonde heeft ons snel doen besluiten om de Overlander tour van Zambia naar Zuid-Afrika te gaan doen.

 • We wilden na de reis nog een paar dagen in Kaapstad blijven, alleen verhuisde de neef van Marion een paar maanden voordat we in Kaapstad kwamen ettelijke honderden kilometers naar het oosten.Diverse reisorganisaties bieden een Overlander tour aan, alleen kwam de reis van Djoser het beste overeen met wat wij wilden. Dus de keuze was snel gemaakt.
  Reizen van de tropen naar de gematigde breedte vraagt wat inzicht in het weer en klimaat van het gebied. Je kan gaan als het hoogzomer in de gematigde streken is, alleen ben je dan in de regentijd in de tropen. Omgekeerd, gaan als het de droge tijd in de tropen is, is ook niet verstandig. Dan is het winter in de gematigde streken.
  Wij zijn gegaan in het voorjaar, beginnend in de tropen, met niet te veel pech heb je daar geen zware regenbuien en is het nog niet te warm. Je komt dan in het vroege voorjaar in de gematigde streken aan. Het kan dan nog best koud en regenachtig zijn maar er is ook een grote kans op mooi weer.

 • Vliegveld van Livingstone Zambia

  Vliegveld van Livingstone Zambia

 • Onze keuze

  Deze reis is een tocht van de Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe naar Kaapstad in Zuid Afrika. Net als onze vorige reizen naar Afrika maken we deze ook met Djoser, omdat je geen enkele informatie op de keuze van je medereizigers hebt is het altijd weer afwachten wie je medereizigers zijn. Deze reis legden we af met een safaritruck bemand met een chauffeur/reisbegeleider en een campcourier.
  De chauffeur/reisbegeleider is een Zuid-Afrikaan en heet Jock (Jacques). Jock spreekt in het begin alleen Engels maar we vernemen al snel van hem dat hij prima Nederlands verstaat en het ook uitstekend spreekt. Hij wil altijd eerst graag weten wat voor vlees hij in zijn kuip heeft en bewaard daarom vooral in het begin de nodige afstand.
  De campcourier is een Zimbabwaan en heet Israel. Hij is een aanhanger van Tsvangirai en is politiek geëngageerd. Hij is een heel fijne persoon om mee rond te reizen, een uitstekende kok en zeer geïnteresseerd in Europa.

 • Grens brug over de Zambezi

  Grensbrug tussen Zambia en Zimbabwe over de Zambezi

 • Land en cultuur...

 • Zambia

  We zijn begonnen bij de Victoria watervallen, daar bleven we twee nachten om vandaar naar Chobe National Park te gaan. Dit park ligt op de grens van Zimbabwe, Zambia, Botswana en Namibië, er zijn hier heel veel natuurfilms opgenomen en er is een grote verscheidenheid aan wild.
  Zambia is geheel omsloten door Zaïre, Angola, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Tanzania. In het zuiden vormt de Zambezi de grens met Zimbabwe. Het land heette van 1911 tot en met 1964 Noord Rhodesia en is in 1924 een Brits protectoraat geworden wat eigenlijk inhield dat Engeland het land koloniseerde. In 1964 kreeg het zijn onafhankelijkheid terug en zijn huidige naam Zambia. Het land is een één partij republiek waarbij de president zeer veel macht heeft. Het onderwijs en opleidingsniveau in Zambia is een van de hoogste van alle landen in Afrika. De levensverwachting voor mannen en vrouwen is lichtelijk hoger dan in de andere Afrikaanse landen maar is nog wel 25 jaar lager dan in de westerse wereld.
  De hoofdstad is Lusaka en het land had in 1988 7.384.000 inwoners. De etnische samenstelling bestaat bijna volledig uit groeperingen behorende tot de Bantu taalgroepen, dat is inclusief de Twa (pygmeeën) maar exclusief een kleine groep San (bosjesmensen), afstammelingen van de Europeanen en Indiërs. Engels is de officiële taal maar het land kent verder circa 70 lokale talen en dialecten.

 • Kaart met taalgebieden Zambia

  Kaart met taalgebieden in Zambia

 • Botswana

  Vanuit Chobe zijn we naar Maun gegaan. Deze stad is een zeer goede uitvalsbasis voor de Okavango delta. De Okavango delta is een prachtig iets, het is de inland delta van de Okavangorivier. Deze rivier is afkomstig van de regenwouden van Angola en Zambia. De Okavango delta is zo uitzonderlijk omdat er geen zee of rivier is waar de delta uiteindelijk in uitkomt. Deze delta eindigt in de Kalahari woestijn, het water verdampt voor een deel en de rest verdwijnt in de ondergrond om honderden kilometers verderop de vele waterbronnen te voeden. Er is hier ooit wel eens een meer geweest maar deze is opgedroogd met het warmer worden van het klimaat in zuidelijk Afrika. We zijn twee volle dagen in de Okavango delta gebleven.

  Botswana is van oorsprong een Britse kolonie, in 1885 is het gebied ten zuiden van de Molopo rivier een kroon kolonie geworden en 10 jaar later geannexeerd door Zuid Afrika. Het gebied heette in die tijd British Bechuanaland Protectorate en tot aan de onafhankelijkheid in 1966 Bechuanaland. Nu is de officieële naam Republic of Botswana.
  De hoofdstad is Gaborone en het land had in 1983 circa 1.000.000 inwoners. De bevolking bestaat uit acht etnische hoofdgroepen die historisch en culturele verwant hebben. Deze groepen zijn de Tswana of Batswana, Bakwena, Bangwaketse, Bangwato, Bakgatla, Bamalete, Barolong en Batlokwa. De naam van het land is afkomstig van de Batswana. Elke groep heeft zijn eigen Territory met zijn eigen traditionele chiefs en heeft het volledig beheer over zijn eigen gebied. The nomadische San (Bosjesmannen) en de Europeanen maken geen deel uit van het traditionele systeem. The San of ook wel de Sarwa of Masarwa zijn de oorspronkelijke bewoners van Botswana. De twee officiële talen zijn Tswana (Setswana of Siswana) en Engels.

 • Kaart met de stammen van Botswana

  Kaart met de stammen en woongebieden van Botswana

 • Namibië

  Na dit bezoek aan de Okavango delta zijn we langs de westkant van de delta naar het noorden gereden richting de grens met Angola en vandaar naar het Etosha National park in Namibië. Etosha betekend zoveel als “Grote Witte Plek” en deze naam is gegeven doordat het gebied voor een groot deel uit een grote witte zoutpan bestaat. Het National park is een van de oudste parken van Afrika en is opgezet in de tijd dat Namibië nog zuidwest Afrika heette en een kolonie van Duitsland was.
  Vanuit Etosha zijn we richting de kust van Namibië vertrokken, we kwamen zo ongeveer bij Cape Cross bij de Atlantische Oceaan. Vanuit Cape Cross hebben we de kust gevolgd richting Swakopmund en Walvisbaai. Bij Walvisbaai hebben we de kust verlaten om richting Solitaire en Sesriem met Sossusvlei te gaan. De namen Sossusvlei en Sesriem zijn verbasteringen van oorspronkelijke Nederlandse/Duitse namen. Sossusvlei is de vallei van de rivier de Sesriem in de zandduinen van Namibië. De duinen zijn ontstaan doordat de Benguela current zand afzet op de Namibische kuststrook, de bijna permanente zuidwestelijke zeewind blaast dit zand het land op waarbij de duinen zijn ontstaan. Het zand is afkomstig van de Orange Rivier.
  Vlak voor Sesriem hebben we steenbok keerkring gekruist, volgens de GPS zit het bord een aantal kilometers te ver naar het zuiden. Dit blijkt ook te kloppen maar dit heeft meer met veiligheid dan met het verkeerd plaatsen van het bord te maken. De GPS locatie van de steenbok keerkring bevindt zich midden in een vallei waar het niet mogelijk is om te stoppen.
  Na Sesriem zijn we naar de Fish River canyon gegaan, we zijn dan al weer een heel eind weg van de kuststrook.

 • Kaart met Tribal Homelands Namibia

  Kaart met Tribal Homelands Namibia

 • Namibië is van oorspong een Duitse kolonie, het gebied heette in deze tijd Afrikaans Suidwes-Afrika. De eerste Duitse kolonisten kwamen in 1892 naar het gebied, ze kwamen daar al snel in hevig conflict met de oorspronkelijke bewoners, de KhoiKhoi en de Herero. In antwoord daarop hebben de Duitsers de Herero van een stam van 80000 leden gereduceerd naar 15000 leden en achtergelaten in een toestand van complete hongersdood. Na de ontdekking van diamanten in het gebied nam het aantal kolonisten toe tot 15000.
  Gedurende de eerste wereldoorlog zijn de Duitse troepen in Suidwes-Afrika door de Zuid-Afrikaanse troepen verslagen en is het gebied bezet door Zuid Afrika. Deze bezetting is in 1946 omgezet in een totale annexatie en dit tegen de zin van de Verenigde Naties. In het midden van de jaren zeventig heeft Zuid-Afrika voorgesteld om delen van Namibië de onafhankelijkheid terug te geven maar dit is verworpen door de Swapo, zij wilde totale onafhankelijkheid van het gehele gebied dat nu Namibië heet. Pas in 1990 heeft dit plaatsgevonden.
  De hoofdstad is Windhoek. De bevolking bestaat uit de Bantu-taalgroep, de Khoisan taalgroep en de afstammelingen van de Afrikaner, Duitsers en Engelsen. Een bijzondere groep is de Rehonoth Basters, zij spreken Afrikaans en zijn afstammelingen van de relaties tussen de oorspronkelijke bevolking en de witten. De Bantu taalgroep bestaat uit de Ovambo, Kavango, Oost Caprivian, Kaokovelder, Herero en Tswana. De Khoisan taalgroep zijn de KhoiKhoi, Damara (Bergdama), Nama en de San (Bosjesmannen). De twee officiële talen zijn het Engels en Afrikaans.

 • Kaart met veldtocht Engelse leger in 1915

  Kaart met veldtocht Engelse leger in 1915

 • Zuid-Afrika

  Vanuit Fish River Canyon zijn we door gereden naar Namaqualand en dan door naar het Kaaps Schiereiland. Dit gebied bevat heel veel bijzonder planten die nergens anders op de wereld voorkomen. Het klimaat lijkt erg veel op het Mediterrane klimaat van de landen rond de Middellandse zee.
  Zuid Afrika is van oorsprong een Engelse kolonie waarvan een deel, de Kaap provinci, een Nederlandse kolonie is geweest. In 1652 heeft Jan van Riebeeck een kolonie gesticht bij de Kaap de Goede Hoop. Deze kolonie is opgezet als bevoorradingspunt voor de schepen van en naar Batavia (Djakarta). De oorspronkelijke Nederlandse kolonisten werden eerst Boers genoemd en later Afrikaners naar hun Afrikaanse taal. In 1806 hebben Britse troepen de controle van de Kaap overgenomen van de Nederlanders. Uit grote ontevredenheid hierover zijn de Boeren in 1830 begonnen aan de grote Trek weg uit het gebied dat de Engelsen bezet hielden. Ze namen daarbij hun bezittingen en alle slaven mee en stichten de Orange Vrij staat en de Zuid Afrikaanse Republiek, dit werd later Transvaal.

 • Kaart van de Kaapse kolonie 1795

  Kaart van de Kaapse kolonie 1795

 • De Engelsen hebben diverse keren geprobeerd om de Boeren over te halen om de twee republieken samen deel te laten uitmaken van de Zuid Afrikaanse confederatie. Dit heeft in 1899 geresulteerd in de Boeren oorlog. In het begin hadden de Boeren de overhand en hebben zelfs Kaapstad korte tijd bezet gehouden maar in 1902 is het de Engelse gelukt om alle weerstand te overwinnen en beide republieken zijn als nieuwe koloniën geannexeerd. In 1948 verleende Engeland de onafhankelijkheid aan de originele bewoners maar het blanke deel van Zuid Afrika was het hier niet mee eens. Dit resulteerde in de oprichting van de witte Nasionale Partij en de introductie van de apartheid. De originele zwarte bevolking en de aanwezig Indiërs werden daarbij buiten alle economische en politieke ontwikkelingen gehouden.
  In 1990 kreeg de niet-blanke bevolking eindelijk waar ze altijd al recht op hebben gehad, de keuze over de eigen ontwikkeling met kansen en mogelijkheden voor iedereen. De ANC onder leiding van Nelson Mandela nam het politieke bestuur van Zuid Afrika over van de Nasionale Partij. Dit opende de weg voor de niet-blanke bevolking om deel te nemen aan het economische leven van Zuid Afrika dit tot grote ontevredenheid van een deel van de blanke bevolking.

 • Kaart met de officiële talen in Zuid-Afrika

  Kaart met de verspreiding van de officiële locale talen in Zuid-Afrika

 • Een deel van de blanke bevolking verliet het land en trok naar Engeland, Australië of Nieuw Zeeland. Een ander deel van de blanke bevolking was zeer bevreesd voor het moment dat Nelson Mandela is komen te overlijden, ze zien hem als de enige persoon die het zwarte deel van de bevolking nog enigszins in toom houd en men wijst daarbij naar de ontwikkelingen in Zimbabwe. Een belangrijk deel van de blanke bevolking wil graag samenwerken met het niet-blanke deel om een gezamenlijk vaderland te creëren met kansen en mogelijkheden voor iedereen.

Zambia

 • Zambia ligt halverwege de evenaar en de Steenbokskeerkring. Het land heeft een subequatoriaal klimaat met drie duidelijke seizoenen. Heet en droog van augustus tot oktober, warm en nat van november tot april en droog en koel van mei tot juli. In het zuidwesten van het land komen temperaturen van 39°C voor, het koelst is het in juni in het noorden. De temperaturen zijn dan rond de 21°C. Neerslag vindt voornamelijk plaats in hevige tropische onweersbuien waarbij de neerslag in het zuiden 600-800mm is tot 1040-1434mm in het noorden.

  Stroomgebied van de Zambezi

  De Zambezi is de op vier na langste rivier in Afrika, en de grootste die vanuit Afrika de Indische Oceaan in stroomt.
  In het bovenste deel van de Zambezi loopt het stroomgebied over een groot plateau op een hoogte van 900-1200 m, bestaande uit metamorfe gesteente van Neoproterozoic ouderdom en continentale sedimentaire afzettingen uit de onder-Jura tot het boven-Carboon. Aan de zuidoostelijke rand van het Zambiaanse stroomgebied liggen de basalt afzettingen van de Victoria Falls.

 • Rain

  Neerslag kaart van Zambia

 • De Victoria Falls zijn de grens tussen de bovenste en de middelste Zambezi. Na de Victoria Falls blijft de rivier ongeveer 200 kilometer oostwaarts stromen, snijdend door vertikaal staande muren van basaltafzettingen op een afstand van 20 tot 60 meter uit elkaar en in heuvels van 200 tot 250 meter hoog. De rivier stroomt snel door de Batoka Gorge waar de rivier regelmatig wordt doorbroken door riffen en stroomt door Mozambique naar de Indische Oceaan.
  Ongeveer 180 miljoen jaar geleden vonden zware vulkanisme uitbarstingen van basalt plaats in dit gebied, resulterend in vulkanische afzetting over minimaal 50.000 vierkante km met een dikte van 300 meter afgezet in een periode van ongeveer 1 miljoen jaar. Deze basalt afzettingen liggen nu in het grensgebied van Zimbabwe met Zambia.
  Bij het opbreken van het supercontinent Gondwana zijn door tektonische vervorming scheuren en breuken in het basalt ontstaan. In loop van de vele jaren daarna zijn deze opgevuld met zachte sedimenten zoals klei en zand.

 • Overzicht Victora falls

  Ontwikkeling Zambezi en Victora Falls

 • Het gebied was daarna redelijk stabiel tot ongeveer 15 miljoen jaar geleden, centraal Zimbabwe kwam door tektonische activiteiten omhoog. Dit veroorzaakte een grote verandering van de riviersystemen in dit deel van Afrika. De bovenloop van de Limpopo is afgesneden van de beneden loop en een gigantisch meer ontstond in zuid Zambia. Dit meer moet een oppervlakte van ruim 70000 vierkante kilometer hebben gehad en dat is groter dan het huidige Victoriameer.
  Verdere geologische activiteit die 5 miljoen jaar geleden plaatvonden resulteerde in het langzaam leeglopen van het gigantische meer en verbond de bovenste en onderste Zambezi Rivieren Waar het water van de nieuwe rivier over het harde basalt stroomde erodeerde het zachte sedimentaire gesteente in de diepe scheuren waarbij diepe kloven en de 'eerste' Victoria Falls ontstonden. Naarmate de geologie en stroomopwaarts bewegen van de Victoria Falls vorderde, resulteerde de continue erosie van het zachtere sedimentaire gesteente gedurende de 100.000 jaar van bestaan in een reeks van Victoria Falls. De huidige watervallen zijn feitelijk de achtste rëincarnatie van de Victoria Falls.

 • Ontwikkeling Victora falls

  Ontwikkeling Victora falls, let op het zigzagpatroon

 • Botswana

  Botswana ligt ten zuiden van Zambia midden in de subtropische zone en heeft een klimaat met een typisch continentaal karakter. Hierdoor varieëren de temperaturen van 38°C in oktober tot maart tot 0°C in april tot september. Gemiddeld valt er niet meer dan 460mm neerslag in een jaar waarvan het meeste in het noorden. Het land is geheel omsloten door Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid Afrika. De Kalahari dessert maakt het grootste deel van het land uit.

  Okavando Delta

  De Okavango Delta (of Okavango Grassland) (voorheen gespeld "Okovango" of "Okovanggo") in Botswana is een moerassige binnen delta ontstaan waar de Okavango rivier een tektonische laag deel in het centrale deel van het endorheic bekken van de Kalahari instroomt. Al het water dat de delta bereikt, verdampt uiteindelijk of verdwijnt in de ondergrond. Het stroomt niet in een zee of oceaan.
  Elk jaar stroomt ongeveer 11 kubieke kilometer water uit over een gebied van 6.000-15.000 km². Een deel van het water komt in het Ngamimeer. Het gehele gebied maakte ooit deel uit van het Makgadikgadimeer, een oud meer dat grotendeels is opgedroogd in het vroege Holoceen (8000 jaar geleden)

 • Map Okavango delta

  Kaart Okavango delta

 • De Okavango krijgt zijn water van de Okavango rivier in seizoensgebonden overstromingen. De Okavango rivier ontspringt in de Hooglanden van Angola en het water afkomstig van moessonregens stroomt in ongeveer een maand de 1.200 km naar de Kalahari woestijn. Het water verspreidden zich vervolgens in de delta over een gebied van 250 bij 150 km van de delta in de komende vier maanden. De hoge temperatuur van de delta veroorzaakt snelle verdamping, wat resulteert in een cyclus van stijgende en dalende waterstand die niet volledig werd begrepen tot in het begin van de 20e eeuw. De overstroming piekt tijdens de droge wintermaanden van Botswana van juni tot augustus. In deze tijd zwelt de delta tot drie keer zijn grootte, de grote hoeveelheid water trekt de dieren van vele kilometers ver aan en creëert hiermee een van Afrika's grootste concentraties van wilde dieren.

  Namibië

  Namibië ligt ten westen van Botswana aan de Atlantische Oceaan. De Steenbokskeerkring loopt door het midden van het land. Het land heeft een droog tropische klimaat met een gemiddeld jaar temperaturen variërend van 19 tot 22 °C op het centrale plateau tot 16 °C in the Namibische woestijn. In november tot april kunnen de temperaturen in de Namibische woestijn oplopen naar 49 °C. Gemiddeld valt er niet meer dan 100 mm in de woestijn tot 625 mm in de noordelijke delen. Het land bestaat voor het grootste deel uit woestijn en savanna.

 • Naminia Rainfall map

  Neerslag kaart van Namibië

 • De kuststrook is diamantgebied en er is een oude Duitse verordening dat het gebied alleen met een permit toegankelijk is. Langs de kust, op het continentale plat en helling wordt heel veel diamant gevonden uitgespoeld uit verweerde kimberliet pijpen. Kimberliet is de naam gegeven aan het gesteente van zeer oude lavapijpen welke tot in de boven mantel doorlopen. Diamanten ontstaan bij zeer specifieke druk en tempratuur met een bepaalde vloeibaarheid van het magma. Deze omstandigheden kwamen alleen voor in het begin van de geologische geschiedenis van de aarde. Dit is de reden dat diamanten alleen te vinden zijn in de oer oude cratons zoals Namibië, Angola, Canada, Siberië en Australië.

  Namib Dessert

  De Namib (/ n æ m i b /; Portugees: Namibe) is een kustwoestijn in zuidelijk Afrika. De naam Namib is van Khoekhoegowab-oorsprong en betekent "uitgestrekte plaats". Volgens de breedste definitie strekt de Namib zich uit over meer dan 2.000 kilometer langs de Atlantische kusten van Angola, Namibië en Zuid-Afrika van de Carunjamba-rivier in Angola tot de Olifantsrivier in West-Kaap , Zuid-Afrika. Het noordelijkste deel van de Namib strekt zich over 450 kilometer uit ten noorden van de grens tussen Angola en Namibië en staat bekend als de Moçâmedes-woestijn, terwijl het zuidelijke deel de naburige Kalahari-woestijn nadert.
  Vanaf de Atlantische kust naar het oosten stijgt de Namib geleidelijk in hoogte en reikt tot 200 kilometer landinwaarts tot aan de voet van de Great Escarpment. De jaarlijkse neerslag varieert van 2 millimeter in de meest dorre streken tot 200 millimeter (7,9 inch) op de helling van de Great Escarpment, waardoor de Namib de enige echte woestijn in zuidelijk Afrika is. Na ongeveer 55-80 miljoen jaar droge of semi-aride omstandigheden te hebben doorstaan, is de Namib misschien wel de oudste woestijn ter wereld en bevat enkele van de droogste regio's ter wereld samen met de Atacama-woestijn in het westen van Zuid-Amerika.

 • Map Namib Dessert

  Kaart Namib Desert

 • De geologie van de woestijn bestaat uit zandzeeën nabij de kust, terwijl grindvlaktes en verspreide gesteente ontsluitingen verder landinwaarts voorkomen. De zandduinen, waarvan sommige 300 meter hoog en 32 kilometer lang zijn, zijn de op een na grootste ter wereld, na de Badain Jaran-woestijnduinen in China. De temperaturen langs de kust zijn stabiel en schommelen over het algemeen tussen 9-20°C per jaar, terwijl de temperaturen verder landinwaarts variabel zijn - zomertemperaturen overdag kunnen boven de 45°C uitkomen, terwijl de nachten kunnen vriezen. Mist die offshore ontstaat door de botsing van de koude noordwaarts stromen Benguela-curent en warme passaat winden afkomstig van de tropen creëren een mistgordel die vaak delen van de woestijn omhult. Kustgebieden ervaren vaak meer dan 180 dagen dikke mist per jaar. Hoewel dit een groot gevaar voor schepen is gebleken - er liggen meer dan duizend wrakken op de Skeleton Coast - is het een essentiële bron van vocht voor het leven in de woestijn.
  Zuid-Namib (tussen Lüderitz en de rivier de Kuiseb) omvat een uitgestrekte duinzee met enkele van de hoogste en meest spectaculaire duinen ter wereld, variërend in kleur van roze tot levendig oranje. De complexiteit en regelmaat van duinpatronen in de duinzee trekken al decennia de aandacht van geologen.
  Het is aangetoond dat de bron van het losse zand overwegend afkomstig is van de Oranjerivier, die afwatert aan de zuidkant van de Namib. Om deze reden wordt de Namib-zandzee de "door de wind verplaatste delta van de Oranjerivier" genoemd.

 • Namib Sandsee

  Namibische Zandzee

 • Zuid-Afrika

  Zuid Afrika ligt in het uiterste zuidpunt van Afrika. Het land heeft een gematigd subtropisch klimaat met temperaturen in december tot februari van 21°C tot en met 24°C. De gemiddelde jaarlijkse regenval is circa 485 mm. Het land varieert van het mediterraan type tot half woestijn. In de zuidelijk kaap provincie komen bossen voor.

  Tafelberg

  De Tafelberg (Khoekhoe: Huriǂoaxa, letterlijk 'zee-opkomend'; Afrikaans: Tafelberg) is een berg met een platte top die een prominente bezienswaardigheid vormt met uitzicht op de stad Kaapstad in Zuid-Afrika. De berg maakt deel uit van het Nationaal Park Tafelberg en is een deel van de landen die vroeger door Khoe-sprekende clans werden bewoond, zoals de !Uriǁʼaes (de "Hoge Clan"). Het is de thuisbasis van een groot aantal, voornamelijk endemische, fauna en flora.

 • South Africa Rainfall Map

  Neerslag kaart Zuid Afrika

 • Het belangrijkste kenmerk van de Tafelberg is het vlakke plateau van ongeveer drie kilometer van links naar rechts, omzoomd door indrukwekkende kliffen. Het plateau, geflankeerd door Devil's Peak in het oosten en door Lion's Head in het westen, vormt een dramatische achtergrond voor Kaapstad. Het hoogste punt op de Tafelberg bevindt zich aan de oostkant van het plateau en wordt gemarkeerd door Maclear's Beacon, een stenen cairn gebouwd in 1865. Het bevindt zich op 1086 meter boven zeeniveau. De kliffen van het hoofdplateau worden doorsneden door Platteklip Gorge ("Flat Stone Gorge")
  De platte top van de berg wordt vaak bedekt door orografische wolken, die ontstaan wanneer een zuidoostelijke wind de hellingen van de berg op opkomen en botsen op de koudere lucht bovenin, waar het vocht condenseert om het zogenaamde "tafelkleed" van wolken te vormen.
  De Tafelberg ligt aan de noordkant van een zandstenen bergketen die de ruggengraat vormt van het Kaapse Schiereiland dat ongeveer 50 kilometer naar het zuiden eindigt bij Kaap de Goede Hoop en Kaappunt. Direct ten zuiden van de Tafelberg ligt een ruig "plateau" op een iets lagere hoogte dan het Tafelbergplateau en wordt de "Achtertafel" genoemd. De "Back Table" strekt zich ongeveer 6 km zuidwaarts uit tot aan de Constantia Nek-Hout Bay-vallei. De Atlantische kant van de Back Table staat bekend als de Twelve Apostles, die zich uitstrekt van Kloof Nek (het zadel tussen de Tafelberg en Lion's Head) tot Hout Bay. De oostelijke kant van dit deel van de bergketen van het schiereiland, dat zich uitstrekt van Devil's Peak, de oostelijke kant van de Tafelberg (Erica en Fernwood Buttresses), en de Back Table tot Constantia Nek, heeft geen enkele naam, zoals aan de westkant.

 • Geology Table Mountain

  Geology Tafelberg

 • Het gesteente van de Tafelberg bestaat uit kwartsietzandsteen vanuit het Ordovicium (450-510 miljoen jaar oud). De berg dankt zijn vlakheid op het tafelblad aan het feit dat het een syncline-berg is, wat betekent dat het ooit de bodem van een vallei was (zie diagram rechts). De anticline, of het hoogste punt van de reeks plooien waar de Tafelberg ooit deel van uitmaakte, lag in het oosten, maar dat is samen met de onderliggende zachtere schalie- en granieten basis van Malmesbury formatie verweerd om de "Cape Flats" te vormen. De "Cape Flats" vormen de landengte die het Kaapse Schiereiland met het vasteland verbindt.

 • Folding Table Mountain

  Plooistructuur Tafelberg

Onze ervaringen

 • Onderweg hebben we op diverse manieren overnacht, variërend van bushcamping in Okavango en KoyKoy hutten op de eco-camping in Namaqualand tot in een Youth Hostel in Swakopmund. Alleen in Kaapstad hebben we in een hotel overnacht. Alle campings, behalve de bushcamping en de eco-camping zijn goed voorzien van douches, toiletten en bijna altijd een zwembad, niet vaak even schoon. Vaak ook een bar. De campings zijn over het algemeen van een betere kwaliteit dan de campings in Kenia en Tanzania, al zijn de verschillen niet groot. De verschillen zit hem voornamelijk in de extra voorzieningen zoals stroomaansluitingen, sanitair zwembad. Verder was op bijna elke camping op deze reis wel een bar aanwezig. In Kenia en Tanzania maar op een enkele camping.

  Geld en bankzaken

  Het verkrijgen van geld in deze landen, of je nu naar een wisselkantoor gaat of wilt pinnen kan aardig wat problemen opleveren. De situatie in 2008 was als volgt, eerst de munteenheid.

 • Overnachting in Manaqualand

  Overnachting in Manaqualand

 • In Zambia heeft men de Kwacha als munteenheid en 1000 Kwacha is ongeveer € 0,18. In Botswana heeft men de Pula en omgerekend is deze circa € 0,11. In Namibië heeft men de Namibische dollar met een waarde van circa € 0,10, deze munt is gelijk aan de Zuid-Afrikaanse Rand. In Namibië is het mogelijk om zowel met de eigen munt als met de Rand te betalen. In Zuid-Afrika is het betalen met de Namibische dollar of een andere munteenheid niet mogelijk. Op de diverse resorts is het vaak mogelijk om ook met Euro of met US$ te betalen. Je krijgt dan netjes terug in de eigen lokale valuta en men gebruikt daarbij een omrekentabel en rekenmachine.
  Het pinnen is niet eenvoudig, in Botswana kan je goed terecht met de Visa kaart en soms lukt het pinnen met één van de Nederlandse bankpassen ook. In Namibië gaat het beter maar is wel sterk afhankelijk bij welke bank je gaat pinnen.
  Wij hebben gevlogen op Johannesburg en vandaar naar Livingstone in Zambia. Omdat we dit toch als een mogelijk probleem zagen voor het verkrijgen van de nodige valuta’s hebben we US$ en Euro’s meegenomen. Op het vliegveld van Johannesbrug hebben we allereerst Euro’s omgewisseld in Rand. Als transfer passagier is pinnen namelijk niet mogelijk op het vliegveld van Johannesburg.
  Bij de aankomst in Kasane (Botswana) is iedereen gelijk op zoek gegaan naar de benodigde cash. Dit was wel leuk omdat het gelijk storm liep naar de eerste de beste pinautomaat. Het bleek algauw dat deze automaat alleen Visa accepteert. Wij terug naar de safaritruck om uit de Rafiki de Visakaart te halen. Rafiki is de bijnaam voor de kluis in de safaritruck, omdat er altijd ongewenste oortjes staan me te luisteren is afgesproken dat we over Rafiki praten als we kluis bedoelen.
  In een van de supermarkten was het mogelijk om met Mastercard te betalen en gelijk een klein bedrag in Pula op te nemen. Probleem was alleen dat dit heel moeizaam gaat over de trage telefoonlijn. In Nederland hadden we vernomen dat pinnen in Namibië geen probleem is met de Nederlandse pinpassen, dit bleek toch iets anders te gaan. In Grootfontein bijvoorbeeld was het zoeken naar een geschikte bank, bij elke bank staat wel netjes aan welke kaarten geaccepteerd worden maar dat betekend niet gelijk dat het ook daadwerkelijke lukt. Gelukkig was er en hele behulpvaardige security officer bij de bank die ons begeleide naar een geschikte bank. Het lukte het pinnen bij bijna iedereen, gek genoeg waren er de grootste problemen met de passen van de Rabo bank.

 • Bankbiljetten Zambia, Botswana, Namibia, Zuid-Afrika

  Bankbiljetten Zambia, Botswana, Namibia, Zuid-Afrika

 • Malaria en andere tropische ziekten.

  De Victoria falls en het gehele noordelijke deel tot aan Etosha worden gerekend tot malaria risico gebied waarbij malaria bij de Victoria Falls en Okafango voorkomt en daarbij de kans op verkrijgen van malaria aanwezig is.
  De informatie gegeven in Nederland over het gebruik van de malariatabletten was voor niemand gelijk. Sommige hebben vernomen dat alleen bij de Victoria falls malaria voorkomt en dat men daarom alleen daar de pillen hoeft te slikken. Wij kregen het advies om de pillen tot in Etosha te slikken en al te beginnen op de vlucht naar Johannesburg begonnen. Dit laatste om bij aankomst in Afrika al een bepaalde spiegel van de werkzame stof in het bloed te hebben. Jack was blij dat iedereen malaria pillen heeft en slikt, hij heeft wel eens groepen gehad waarvan een deel geen malariapillen bij zich had.
  Deze onduidelijkheid komt vaak doordat de huisarts andere, vaak minder informatie geeft dan de GGD. Wij zijn bij de GGD geweest.
  Buiten malaria om is het verstandig om je te laten inenten tegen DTP, tyfus en hepatitus A. Veel van deze inentingen zijn lange tijd werkzaam of na een herhalingsinenting levenslang.

 • Malaria gebieden Afrika

  Malaria gebieden Afrika

Verwerking GPS Data

 • In onze pagina’s van de verschillende reizen plaatsen we tracks van de route die we op elke reis hebben afgelegd. Vanaf onze Zambia-Zuid Afrika reis in 2008 hebben we daarvoor een GPS tracker bij ons, de Garmin 60CSx. Deze hebben we gebruikt tot onze 2015 reis naar Australië en is daarna vervangen door Garmin GPSMap 64s.
  De eerste maakt alleen gebruik van de GPS satellieten van de VS, de tweede gebruikt ook Russische Glonass satellieten en je ziet op het moment de eerste GPS trackers op de markt komen die het Europese Galileo systeem onder steunen, zoals de gloednieuwe Garmin Overlander.
  Het verschil tussen de drie systemen is voor een GPS tracker niet zo groot, de plaatsing nauwkeurigheid is en blijft 3 meter. Wat wel verbeterd is het gebruik in moeilijk omstandigheden zoals in een nauw dal of in een bos. De Garmin 60CSx had in het deze omstandigheden heel erg moeilijk en achteraf moeten we altijd veel corrigeren. In dat opzicht is de positionering met de GPSMap 64s beter en sneller, iets dat wel begrijpelijk is want deze GPS tracker werkt met signalen van 30 satellieten van beide systemen.

  Hoe verwerken we de data van de GPS tracker:
  Achteraf en vaak ook onderweg downloaden we de positie gegevens van de tracker en verwerken deze in de Garmin software. Dat is Mapsource voor de 60CSx en BaseCamp voor de 64s. Mapsource wordt niet meer ondersteunt. Basecamp is gratis en te downloaden vanaf de Garmin website.

  Nadat de gegevens van de tracker zijn gedownload controleren we alles en exporteren de gegevens in een KML bestand. Dat is het bestandsformaat van de Google Earth en Map.
  In Google Earth verwijderen we alle overbodige gegevens en scheiden de positie tracker data van de waypoint data. Als laatste stap exporteren we de tracker data als KMZ. Dit is een gezipte versie van een KML-bestand. Nu heeft Google Earth een vervelende bug, de minimale breedte van een track is 2 mm ook al geef je 1mm op. Deze passen we in het KMZ handmatig aan naar 1 mm.
  Het resultaat is zichtbaar als je op de bovenstaande button met de map klikt. Dit is een kaart in Google Maps, de tracks zijn te zien als je op “ -Kies een reis- ” klikt.

 • tracks Zambia naar Zuid Afrika

  Nu de kaarten, je hebt er niets aan als je GPS tracker de route vastlegt zonder dat je weet waar je zit. Daarvoor zijn kaarten nodig. Nu is het fijne van Garmin dat ze gebruik maken van de opensource kaarten van OpenStreetmap. Er zijn diverse websites die kaarten van Europa aanbieden, voor ons zijn de bekendste Free maps for Garmin brand GPS devices en Openmtbmap.
  In de eerste jaren maakten we heel veel gebruik van de eerste site maar tegenwoordig vooral van Openmtbmap en dat vooral omdat zij ook topografische bestanden meeleveren. Niet alle kaarten zijn gratis maar je kan een levenslang abonnement nemen op de kaarten voor een klein luttel bedrag van €90,00. De kaarten worden met de Garmin software verzonden naar de GPS tracker of welk ander Garmin GPS apparaat.