Delosgaia

Raften op de Zambezi en Victoria Falls

 • Het raften vind plaats in het deel van de Zambezi benedenstrooms van de Victoria watervallen en is mogelijk vanuit Zimbabwe en Zambia. Vanuit Zimbabwe vertrek je met boten bijna aan de voet van de waterval. Vanuit Zambia vertrek je vanaf de voet van de eerste rapid, deze heet de boiling pot. De start aan de Zambia kant kan een hele lastige zijn omdat je begint met het oversteken van de stroom afkomstig van deze rapid. Alle rapids hebben een naam gekregen, die in de meeste gevallen goed aangeeft wat je kunt verwachten.

 • Buiten de boten voor de deelnemers is er een First-aid boot en een groep snelle kano’s. Een daarvan heeft een speciale taak, het maken van foto’s en een film. Deze worden aan het einde van de dag te koop aangeboden.
  Het dagprogramma bestaat uit een morgen en een middagdeel. Wij nemen deel aan het morgenprogramma en dat zijn de rapids #1 tot en met #10. In het dagprogramma zit ook ontbijt, lunch en een diner. Na het ontbijt worden we met een aantal bussen vervoerd naar de startplaats van de rafting. In een rugzak hebben we handdoeken en droge kleren bij ons, deze laten we achter in de bus welke ons ophaalt bij het eindpunt van de halve dag tour. Bij het startpunt zijn we in groepen ingedeeld, onze groep bestaat uit drie Nederlanders, twee Britten en twee Australiërs, verder Vinnie onze Zambiaanse stuurman. Later blijkt Vinnie een aardig woordje Nederlands te spreken omdat hij een aantal jaren fitnesstraining heeft gegeven op de Universiteit van Maastricht.

 • Raften op de Zambezi

  Raften op de Zambezi, dit gaat er fel aan toe

 • Bij de Zambezi dalen we af naar het rivierfront, dit is een flink eind lopen en dalen. De boten worden hier ook naar beneden gedragen, zelfs in niet opgeblazen toestand zijn ze flink groot en zwaar. Daarom staan we toch verbaasd te kijken dat de boot door één persoon op zijn schouders en hoofd wordt gedragen. Beneden aangekomen begint men gelijk met het opblazen van de boten. Dit gaat met een grote handpomp en neemt veel tijd in beslag. Wij krijgen de eerste boot en gaan al snel met de boot het water in om daar op de andere te wachten. Vinnie leert ons om te gaan met de boot, het zwemvest en de correcte manier om iemand veilig uit het water te halen. Dit moet altijd plaatsvinden met de banden van het zwemvest en niet aan de armen want dat kan tot gevolg hebben dat de armen uit de kom schieten. Het zwemvest moet daarom goed vast zitten anders kan het gebeuren dat alleen het vest in de boot komt en de zwemmer in het water achterblijft.

 • Raften op de Zambezi

  Raften op de Zambezi, een rustig stuk

 • We worden goed ingelicht wat er gebeurd als iemand gewond raakt, er is een speciale boot in de groep met een first-aid kit en in noodgevallen komt er een helikopter welke de gewonde naar het ziekenhuis vervoerd. Tot aan het ziekenhuis zijn de kosten voor de organisatie.
  Boot na boot gaan over de rapids, de meeste boten komen veilig over, een enkele boot slaat om in een rapid. Er is één boot die bij twee rapids is om gegaan. Uit alle boten zijn wel één of twee opvarenden overboord gegaan. Wij zijn niet omgegaan maar verloren wel een opvarende, door snel ingrijpen van Vinnie kwam ze weer snel aanboord. Hierbij heeft ze wel haar rug bezeerd en lag de rest van de tocht in de boeg van de boot. Bij één van de rapids zijn twee boten omgeslagen omdat dit een kritische plaats is met twee rapids op korte afstand van elkaar, hielpen alle boten mee om iedereen uit het water te krijgen. Wij hebben daarbij één van de opvarenden uit het water gehaald. Het was duidelijk zichtbaar dat ze het wel had gehad, angstig en compleet gedesillusioneerd zat ze geheel in elkaar gekropen voorin onze boot. Twee keer is haar boot omgegaan en ze heeft geboekt voor de dagtour, gelukkig voor haar zijn de eerste tien rapids de zwaarste.

 • Raften op de Zambezi

  Raften op de Zambezi, dit gaat er zeer fel aan toe

 • Rapid #9 (naam) hebben we overgeslagen omdat deze heel zwaar is. De boten worden leeg door de rapids heen gestuurd en opgepikt door de kanoërs. Bij rapid #10 is het voor ons voorbij, het is een hele ervaring geweest en iedereen in onze boot wilde het eigenlijk gelijk weer over doen. Jammer genoeg is daar geen tijd voor.
  Het raften op de Zambezi is een moeilijke een zware aangelegenheid en kan gevaarlijk zijn als de begeleiding slecht is. De organisatie is hier uitstekend en strak geregeld en men laat niets aan het toeval over. In de regentijd vindt het raften alleen plaats als er niet te veel water door de kloof gaat. De Zambezi geldt als een van de zwaarste rivieren voor raften, alleen rivieren in de Himalaya en Andes staan bekend als nog zwaarder.
  Om uit de canyon te komen moesten we langs een zeer steil pad omhoog, de canyon is op deze plaats ca 150m diep. Op het pad is een houten trap aangelegd bestaande uit ronde balken, de afstanden tussen de balken is meer dan iemand in een normale klimstap kan nemen. De balken maken het klimmen eenvoudiger maar niet minder zwaar. Halverwege de klim is een koelbox met ijs en flessen water neergezet, dit is heel belangrijk omdat je in deze gebieden veel zweet en al dat water moet weer aangevuld wordt.

 • Raften op de Zambezi

  Raften op de Zambezi, tussen de rapids zijn rustige stukken

 • Wij zijn als eerste boven aangekomen en daar staat de bus met onze tas klaar en heel veel drinken. Is deze situatie is een pilsje een zegen maar slecht voor je lichaam. We drinken eerst een cola, dat is voor de suiker en daarna de inhoud van onze eigen water fles uit de rugzak. Hiervan knappen we snel op en we wachten tot de anderen boven komen.
  De bus brengt iedereen terug naar de Waterfront lodge, onderweg valt ons op dat er een paar palmbomen staan welke er iets anders uitzien. Nadat we goed kijken valt op dat dit geen palmbomen zijn maar antennemasten voor mobiele telefonie en gecamoufleerd als palmbomen. Bij de Waterfront lodge staat een lunch voor ons klaar, even later krijgen we de foto’s en de DVD te zien. Tijdens het bekijken hiervan verschijnt Jack om ons op te halen voor een bezoek aan de Victoria falls, later op de dag is er opnieuw gelegenheid om de DVD verder te kunnen bekijken.

 • Zambezi Gorge

  Zambezi Gorge

 • Victoria Falls

  De Victoria falls zijn zowel vanaf de Zambiaanse kant als vanaf de Zimbabwaanse te bekijken. In de droge tijd is de fall beperkt tot drie of vier plaatsen, de beste locatie is dan aan de Zimbabwaanse kant. In de natte tijd is de fall op zijn breedst en er komt dan zoveel water over de rand dat er een groot mist gordijn ontstaat waarin de gehele falls verdwijnt. Dit verklaart de officiële naam in Zambia “Mosi-oa-Tunya: The Smoke That Thunders”. Wij hebben de Falls vanaf de Zambiaanse kant bekeken, hier waren een paar kleine watervallen aanwezig en een goed zicht op de gorge aan de voet van de fall. Op het Zambiaanse uitkijkpunt was een groep bavianen aanwezig, ze waren niet opdringerig en vertrokken op het moment dat je ze benaderde. Vanaf dit deel hadden we ook een uitstekende zicht op de plaats waar onze rafttocht was begonnen.
  Google map laat zien dat de Victoria waterval een breed front beslaat. Op het moment bevindt de grootste activiteit zich aan de westkant. Als je de Zambia benedenstrooms bekijkt valt op dat de rivier steeds zigzaggend heen en weer springt. Dit kan er op duiden dat de waterval vaker een breed front heeft beslaan en dan op één plaats “doorbreekt”. Dit soort structuren zijn vaak het gevolg van geologische zwakte zones in het vulkanische materiaal van het gesteente.

 • Victoria Falls

  Victoria Falls gezien vanaf de Zambiaanse kant

 • De geologische structuur van de Victoria falls is duidelijk te zien in de vorm van de gorges beneden de falls. Het basalt plateau waar de Zambezi over stroomt bevat grote, ruw weg oost-west lopende, spleten gevuld met zandsteen. Deze spleten zijn verbonden door kleinere noord-zuid lopende spleten. De spleten zijn scheuren ontstaan door geologische stress en de richting komt zeer goed overeen met het algemene geologische stresspatroon in het Afrikaanse continent.
  De Victoria waterval zal zich steeds verder stroomopwaarts in de Zambezi blijven verplaatsen en blijft daarbij de zwakke plekken opzoeken. Op het moment is de Zambezi bezig om aan de Zimbabwaanse kant de volgende zwakte zone weg te eroderen. Deze zone loopt naar het oosten en staat met een kleine hoek op het huidige waterval front. Het zal nog wel zeker 150.000 jaar duren voordat er zich een nieuw waterval front zal vormen.

 • Bavianen bij de Victoria Falls

  Bavianen bij de Victoria Falls

 • Hierna begint het echte werk

  Na het bezoek aan de Victoria Falls hebben we de rest van de middag doorgebracht bij de lodge en nog voor het eten hebben we de video en foto DVD gekocht. Op beide DVD’s staat met grote letters dat bij kopiëren de computer onherstelbaar beschadigd zou worden.
  De eerste avond heeft Jack gevraagd of we het leuk vinden om de tweede en laatste avond in Livingstone in een traditioneel restaurant te gaan eten. Dit restaurant serveert allerlei lokale dishes en een groep danst voor ons, een deel van onze groep zal een uitnodiging krijgen om mee te dansen. Het bestellen is anders dan wat we gewend zijn, je geeft bij de kassa aan wat je wilt hebben, betaalt dan in Euro’s of Rand en krijgt een schuldbekentenis (IOY) in kwatcha’s als wisselgeld. Je krijgt een schuldbekentenis omdat men aangeeft te weinig wisselgeld in huis te hebben. Met de schuldbekentenis kan je ook je drankjes aan de bar bestellen. Aan het einde van de avond wordt de openstaande IOY verrekend. Tijdens het eten maken we ook kennis met Israel, onze campcourier. We weten van Jack dat Israel uit Zimbabwe komt, hij heeft hem zelf nog nooit ontmoet en iedereen wil Israel graag leren kennen.
  Het weer is de gehele dag goed geweest, blauwe lucht en licht heiig. De temperatuur lag ruim boven de dertig graden maar was goed te verdragen. De nachtelijke temperaturen lagen rond de 15°C. De zonsondergang was schitterend, vanaf de Waterfront lodge zag je de zon bijna vertikaal boven de Zambezi naar de horizon dalen. We hebben relatief weinig last van muggen gehad, de regio van de Victoria Falls is een malaria gebied en iedereen slikte daarom getrouw zijn malariapillen.

 • Zonsondergang boven de Zambezi

  Zonsondergang boven de Zambezi