Delosgaia

Fishriver canyon naar Orange River

 • Vandaag zijn we van Fish River Canyon gereden naar Orange River, een afstand van 194 km. Omdat dit maar een korte rit is kunnen we uitslapen tot zeven uur. We vertrekken pas om acht uur. Vanmorgen hebben we van Israël een cooked breakfast gekregen met toast, spiegeleieren en geheel zoals een cooked breakfast behoord te zijn, met bonen.
  Vanaf de Canyon Roadhouse volgen we de D601, een gravel road verder. Bij de afslag naar de Fish River canyon gaat de weg over in de D324, ook een gravel road.

 • Dan volgen we de C10 voor een stukje en slaan af naar de D316. Dit is onze laatste gravel road van deze reis, uitgezonderd de weg naar de Ratelgat waterhole. Vanaf de D316 volgen we de B1 naar de grens met Zuid-Afrika. Vlak voor de grens stoppen we om de laatste N$ op te maken. Jack wilt hier tanken maar heeft te weinig N$ en de geldautomaat bij het tankstation heeft te weinig in kas.
  De grensovergang tussen Namibië en Zuid-Afrika gaat goed. Voor Namibië moeten we natuurlijk weer een papiertje invullen. Bij Zuid-Afrika gaat het vrij langzaam, maar uiteindelijk is iedereen er door. Een politie-inspecteur maakt grapjes met ons. Even na de grens slaan we rechtsaf en volgen een hobbelige weg om bij de camping Fidlers creek te komen. Hier zetten we de tent op in het gras en dan gaan we lunchen. De Fidlers Creek camp site ligt direct aan de Orange rivier.

  Zuid Afrika

  Deze camping heeft geen zwembad maar wel de Orange rivier. Je kunt hier ongestoord illegaal naar Namibië en weer terug zwemmen. Dit is niet ver en een groot gedeelte is vrij ondiep zodat je prima kunt staan. De stroming is sterk dus dat is het enige waar je rekening mee moet houden en het is aan te raden om je schoenen goed op te bergen. De camp eigenaars hebben een hond die gek op schoenen is en ze graag meeneemt de rivier in.

 • Namibië, Fishriver, Weverbird nest

  Wevervogel hangt onder aan zijn nest, deze nesten hebben de ingang aan de onderkant zodat er geen slangen het nest in kunnen

 • Aan het einde van de middag gaan we met een deel van de groep met een auto en kano’s 8 km terug richting de grensovergang om te gaan kanoën. Het is hiervandaan 8 km kanoën terug naar de camping. Het duurt een tijdje voordat we de slag te pakken hebben. We komen langs een paar kleine stroomversnellingen. Dit zijn maar hele kleintjes in vergelijking met de Zambezi. Om 17.30 zijn we terug op de camping. Dan douchen en droge kleren aantrekken. Bij de douche kan je boven de mat uitkijken en vanaf het volleybalveld kan je de hoofden in de douche zien.
  Na het eten gaan we met zijn allen naar de bar, Jack heeft gevraagd of het mogelijk is om de DVD’s te gaan bekijken. Dit vraagt enige organisatie, er staat wel een flatscreen in de bar maar er is geen DVD speler. Daar wordt heel snel voor gezorgd, wij laten de DVD van het raften van ons en Bas zien. Bas en Imke hebben een DVD laten maken van het sky-diven. Hierna blijft iedereen rond de bar zitten, Jack trakteert iedereen op een speciaal drankje met de naam springbok. Dit bestaat uit twee delen waarvan de bovenste een créme likeur is. Na deze traktatie begint het merendeel zijn tent op te zoeken.

 • Namibië, Orange River

  We probeerden te kanoën op de Orange River, het was niet bepaald een groot success te noemen.

 • De Orange River (Oranjerivier, Gariep River, Groote River of Senqu River) is de langste rivier van Zuid Afrika. De rivier ontspringt in de Drakenbergen in Lesotho en stroom voornamelijk westwaarts richting de Atlantische Oceaan. Voor het grootste deel vormt de rivier de grens tussen Zuid Afrika en Namibië en tussen Zuid-Afrika en Lesotho, verder is de rivier de provinciale grens in Zuid Afrika. Aan de rivier liggen geen enkele grote steden maar de rivier is wel heel belangrijke voor de Zuid Afrikaanse economie omdat het een grote bron voor irrigatie en voor stuwdammen is.
  In het laatste deel van de rivier bevat de rivier heel veel alluviale diamanten. Dit zijn diamanten die door erosie van het moedergesteente (Kimberlieten) zijn vrijgekomen en zijn terechtgekomen in zand en klei afzettingen. Deze worden vervolgens geërodeerd door de Orange Rivier en zijn zijrivieren en de diamanten komen in de rivier terecht en later op het continentale plateau en helling van Namibië. Hier worden de diamanten met grote zuigers opgeschept. Omdat diamanten heel hard zijn vindt er in dit proces geen slijtage plaats van de kristallen.

 • De douches bij Orange River campsite

  De halfopen douches bij Orange River Campsite