Delosgaia

Swakopmund - Solitaire

 • Deze dag reisden we van Swakopmund naar Solitaire. Dit is geen lange rit geweest, we hebben 276 km afgelegd. We moesten om half tien klaar staan en dat betekent opnieuw dat we rustig kunnen opstaan en ontbijten. Iedereen is klaar en staat om half tien te wachten maar er is geen truck aanwezig en niemand weet waar Jack en Israel zijn. Na enige tijd wachten komen ze aanrijden en beginnen we de bagage in de safari truck in te laden. We horen gelijk waarom ze laat zijn. Jack heeft moeite om aan geld te komen, zijn passen worden niet geaccepteerd. We rijden daarom naar het vliegveld en daar weet Jack aan geld te komen.

 • De morgen is bewolkt en zelfs mistig begonnen maar dit trekt al snel op. Onderweg naar Walvisbaai komen we nog wel even in de mist maar deze verdwijnt weer snel. Je rijdt hier met de blauwe zee aan je rechterkant en de zandduinen aan de linkerkant. De quads parcours liggen in deze duinen met daarachter de spoorlijn van Walvisbaai naar Swakopmund. Bij Walvisbaai verlaten we de kust en rijden over de M36/C14 richting de entrance van het Namib Naukluft National park.
  Ten zuiden van Walvisbaai is de monding van de Kuiseb rivier in de Atlantische Oceaan. Tegenwoordig voert deze rivier bijna geen water meer en het is uitzonderlijk als het water tot aan de Atlantische oceaan komt. Mogelijk is de landtong die de natuurlijke haven van Walvis baai vormt ontstaan door dat de rivier hier zijn monding heeft, dit dan wel in een tijd dat de rivier veel meer water heeft bevat.
  De duinen van het Namib Naukluft park bevinden zich alleen ten zuiden van de Kuiseb Canyon, klaarblijkelijk is de rivier een natuurlijke barriere voor het zand. Het vermoeden bestaat dat de Kuiseb valley al circa 30 miljoen jaar oud is, even oud als de Namibian Coastal Dessert.

 • Namibië, Solitaire, Kokerboombloemen

  De bloemen en bladeren van de kokerboom, een boom die inheems in de Namib is

 • Vlak buiten Walvisbaai begint de weg te klimmen naar een hoogte van 944m. We stoppen op een uitzicht punt met zicht op diverse bergruggen. We staan hier op de plaats waar in een ver geologisch verleden twee oer-continenten, ook wel cratons genoemd gebotst zijn. Dit zijn hier de Congo en de Kalahari craton. De bergruggen rondom ons bestaan waarschijnlijkheid uit ofiolieten dooraderd met diorieten. Ofiolieten zijn restanten van oceanische zeebodem, bij een continent-continent botsing komen deze nog wel eens in de aardkorst terecht. De diorieten zijn van latere datum en ontstaan doordat lava zich via scheuren naar boven heeft verplaatst.
  Op een schitterende plaats omringt door kokerbomen en cactussen lunchen we alvorens af te dalen naar de Kuiseb Canyon. De weg gaat weer omhoog en naar het zuiden richting de Gaub River canyon. Precies op het punt waar de weg door deze canyon heen gaat bevindt zich de steenbokskeerkring, het is hier veel te smal en te gevaarlijk om te stoppen. Het bord van de Tropic of Capricorn staat 3,4 km zuidelijker langs de weg, we stoppen daar voor een fotosessie. Hierna zijn we door gereden naar Solitaire.

 • Namibië, Solitaire, Damaran mountain

  Damaran mountain, dit was eens kilometers hoog gebergte. Ontstaan bij de botsing van twee microcontinenten. Delen ervan bevinden zich nu in Brazilië, Zuid Amerika

 • Solitaire

  Solitaire is van oorsprong een farm, voor lange tijd was hier alleen een petrol station en een winkel. De Nederlander Ton van der Lee heeft in de jaren negentig van de vorige eeuw hard gewerkt om hier een camping en een restaurant bij te bouwen. Hij heeft zijn verhaal vastgelegd in zijn boek Solitaire. Nu bevindt zich bij Solitaire nog de benzinepomp, de winkel en verder een lodge en een camping. Je kunt hier uitstekend appeltaart verkrijgen gemaakt door Moose. Moose komt ook voor in het boek van Ton van der Lee.
  Op de camping is het mogelijk om in de buitenlucht te slapen, volgens Jack komen er geen jakhalsen, hyena’s of luipaarden voor. Dit komt niet overeen met de ervaringen van Ton van der Lee, hij beschrijft een nachtelijke ontmoeting met een hyena. Het zwembad is uitstekend en we gebruiken de vroege aankomst om een stuk appeltaart te eten en gebruik te maken van het zwembad. Het water op de camping komt uit een groot ondergronds reservoir, het heeft een hele aparte niet lekkere bijsmaak.
  Solitaire is een uitstekende locatie om te genieten van de mooiste zonsondergangen, er is enige bewolking aanwezig en de zonsondergang kleurt de hemel geheel rood. We krijgen nog onderricht van Jack over de zuidelijke sterrenhemel. De volgende morgen moeten we vroeg op omdat Jack om zes uur bij de ingang van Sossusvlei wil zijn, dan gaat het hek open. Dit betekend voor ons dat we om vier uur moeten opstaan en om half vijf wegrijden.

 • Namibië, Solitaire, zonsondergang

  Zonsondergang bij Solitaire