Delosgaia

Solitaire - Sesriem/Sossusvlei

 • De volgende ochtend is het al vroeg opstaan, we rijden naar de Sesriem entrance van het Namib Naukluft national park om daar in de Sossusvlei op dune 45 de zonsopgang te aanschouwen. Dit is hier bijzonder omdat de zonnestralen reflecteren op de mineralen in het zand en daarbij een schitterend schouwspel laten zien. Het duin is 120m hoog en geeft direct zicht op de bergen in het oosten waarachter de opkomende zon te voorschijn komt.

 • Maar niet alles zit mee, we staan om vier uur in de morgen op en rijden om vijf uur weg. Tegen zes uur komen we bij de gate aan en zien dat we niet de enige zijn. Gelijk met ons komen er nog een aantal voertuigen aan, we staan vooraan maar de gate gaat niet open. Er zijn klaarblijkelijk nieuwe instructies dat de gate pas om zeven uur open mag, instructies die niet openbaar zijn gemaakt omdat niemand van de wachtenden hiervan op de hoogte is. Dan maar eerst ontbijt maken, alle ontbijt spullen worden uit de overlander truck gehaald, koffie en thee wordt gezet en we gaan lekker eerst ontbijten. De bewakers van de ingang staan beteuterd aan de andere kant van het hek toe te kijken. Precies om zeven uur gaat de gate open maar dat is te laat, de zon is dan al een kwartier boven de horizon.
  We zijn in Sossusvlei en stoppen op de parkeer plaats aan de voet van duin 45. Het is circa 120m klimmen naar het hoogste punt. In het begin gaat het klimmen heel zwaar totdat je doorkrijgt hoe je moet lopen en je voeten moet neerzetten.

 • Namibië, Sossusvlei, Zonsopgang

  Zonsopgang bij Sossusvlei

 • Wat is Sossusvlei en wat is Sesriem

  Sossusvlei (Sossus vallei) is een klei pan in de centrale Namibische woestijn, gelegen in het Namib-Naukluft National park. De klei pan is gevormd door de Tsauchab rivier, die ontspringt op Namibische hoogvlakte en richting zee stroomt. De rivier is circa 100km lang en is vooral bekend van het deel dat door de Sesriem canyon stroomt. Eens in de zoveel jaren valt er zoveel water op de hoogvlakte dat het water de zandduinen bereiken omdat het niet snel genoeg in de grond verdwijnt. Gedurende de keren dat het regent wordt de Tsauchab in een paar uur een snelstromende, zeer krachtige en daardoor gevaarlijke rivier. Als gevolg van deze onregelmatige regen is in de afgelopen twee miljoen jaar de Sesriem Canyon ontstaan. Deze is een kilometer lang en is circa 30 meter diep. De onderste delen van de wanden van Sesriem Canyon bestaat uit fijn materiaal interbedded met conglomeraten. Het bovenste deel van de wanden bestaat volledig uit conglomeraten. Deze conglomeraten zijn afgezet wanneer er in een korte tijd heel veel water door de rivier stroomt, de fijnere afzettingen wanneer de rivier voor langere tijd meer water bevat dat rustiger stroom. Dit duidt er op dat het klimaat eerder veel vochtiger is geweest en wat uitstekend overeen komt met andere bevindingen in de regio. Voor de afkomst van de naam Sesriem bestaan heel veel verklaringen, één daarvan zie je heel veel terug, namelijk dat de naam afkomstig is uit het Afrikaans en zes riemen betekend. Op sommige plaatsen is de Sesriem canyon maar twee meter breed en bevat het gehele jaar water. Om bij het water te komen gebruikten de eerste kolonisten zes riemen aan elkaar geknoopt en gemaakt van een Onyx huid.
  In de Sossusvlei is vegetatie aanwezig zoals de Kameeldoorn bomen, deze bomen zijn volledig afhankelijk van de enkele keren dat het water de duinen bereikt. De meest westelijke delen van de Sossus vlei raken door het verplaatsen van de duinen nog wel eens afgesneden van de rivier, de vegetatie sterft daar af. De bomen sterven af en de dode stammen blijven nog duizenden jaren staan totdat ze volledig door het zand worden bedekt. Zo een afgesneden deel heet een Dead Vlei en als het volledig door zand bedekt is een Hidden Vlei.

 • Namibië, Sossusvlei, Sesriem canyon

  Sesriem canyon bij Sossusvlei

 • Sossusvlei

  Na het beklimmen van Duin 45 rijden we door tot het meest westelijke punt waar we met de Overlander truck kunnen komen. Een deel gaat mee met een bushwandeling geleidt door een Boesman. We rijden met een aantal 4WD verder de vlei in tot op het meest westelijke punt waar de bushwandeling begint. De Boesman heeft zijn kennis gekregen van de Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Hij vertelt wat een vlei is, een groen gebied tussen de duinen waar gemiddeld eens per 10 jaar regen valt of water ontvangt vanuit de bergen. In de vlei groeien wat bomen en kleine struiken. Dat er nu nog gras in de duinen is komt omdat er 3 jaar geleden nog water heeft gestaan en het geregend heeft. Er zijn hiervan ook nog dierensporen zichtbaar in de lime (kalk). Boesman laat verschillende sporen zien van spiesbok (oryx), haas, muis, lizard en wat insecten. Verder vertelt hij over de Bosjesmannen en vangt hij een lizard. Dan lopen we naar een death vlei. Hier staan bomen die 600-900 jaar geleden zijn dood gegaan, er kwam hier geen water meer omdat de vlei door een duin van de rivier is afgesneden. Dit duin zal in de komende 1000 jaar de gehele vlei gaan bedekken.

 • Namibië, Sossusvlei, Deadvlei

  Deadvlei in Sossusvlei

 • Bij het teruglopen naar de auto’s laat hij ons zien hoe je het gemakkelijkst een duin op kan lopen, loop in de voetsporen van een dier. Hij laat nog zien welke uitwerpselen van welk dier zijn en vertelt dat de zaden van planten wel 20 jaar lang hier kunnen liggen voordat ze ontkiemen. De verdroogde zaaddozen gaan open als er een paar druppels water op valt, ze gaan na een paar uur weer dicht als er verder geen water meer valt. Maar als het echt gaat regenen, springen de zaden er uit.
  Na terugkomst bij de Overlander truck rijden we naar de camping in Sesriem. Hier zetten we de tenten op onder een grote boom en gaan we lunchen. Na het eten gaat een deel zwemmen en ga ik proberen om een aantal van de vogels rondom ons te fotograferen. Dit kost wat brood maar het lukt uitstekend. Aan het einde van de middag rijden we naar de Sesriem Canyon, het is eenvoudig om er in af te dalen en we lopen naar het diepste deel, hier staat wat water. Aan de boomstronken en takken dwars op de gorge en in nissen is goed te zien dat als er water door de gorge komt dit met veel geweld gepaard gaat. Hierna rijden we naar Elmsduin aan de voorkant van Sesriem Canyon om de ondergaande zon te bekijken. Na het avondeten gaat iedereen al snel naar bed, het was tenslotte vandaag zeer vroeg opstaan.

 • Namibië, landschap bij Sossusvlei en Sesriem

  Landschap bij Sossusvlei en Sesriem