Delosgaia

Sesriem/Sossusvlei naar Fishriver canyon

 • We zijn deze dag om zes uur opgestaan om het 594 km lange stuk tussen Sossus Vlei en Fish River Canyon af te leggen. Bijna de gehele afstand gaat over dirty roads behalve het korte stuk dat we op de B4 hebben afgelegd. De B4 loopt van Luderitz aan de kust naar Keetmanshoop boven op het Namibische Plateau. Vlak na de brug over de Fish River hebben we de B4 verlaten en zijn de C12 gaan volgen om vervolgens de C17 naar Canõn Roadhouse aan de zuidkant van het Gondwana National Park te nemen.

 • Onderweg naar Fish River Canyon zijn we een aantal keren gestopt omdat Jack de radiateur moet bijvullen. Wij hadden dan de tijd om wat rond te kijken, te shoppen of koffie te drinken. We zijn onder meer gestopt in Helmeringhausen, Bethanie en, voor de lunch, bij de brug over de Fish River.
  Rond drie uur zijn we aangekomen op de camping van de Canyon Roadhouse. Er is een leuk zwembad maar het water is erg koud. Een aantal van de groep gaan in de zon bij het zwembad liggen, de rest zoekt de bar op. Hier ontdekt men de kwaliteit van het ijs in de bar. Het valt op dat het hier een stuk kouder is ten opzichte van Sossus Vlei en Solitaire, het is duidelijk dat we nu zuidelijker van de Steenbokskeerkring zijn.
  Men heeft geprobeerd om het Canyon Roadhouse een aanblik te geven van een oude Western kroeg. Ziet er leuk uit maar of het nu geslaagd is laat ik in het midden. In ieder geval staan er bij de ingang allerlei cactussen en oude roestige auto’s.

 • Namibië, Fishriver, Weverbird leaving nest

  Wevervogel verlaat het nest door zich te laten vallen

 • Fishriver Canyon

  De rit van Sossus Vlei naar Fish River Canyon volgt over bijna de gehele afstand de klif van het Namibische Plateau. Richting Fish River Canyon zijn we langzamerhand steeds dichter bij de rand van het plateau gekomen. Op dit plateau liggen de grote steden van Namibie zoals Keetmanshoop en Windhoek. Naar het oosten daalt het plateau af naar de Kalahari woestijn. De klif markeert een oude breuklijn waarlangs Afrika is los gebroken van Zuid-Amerika. Door erosie aangetast is de klif langzaam naar het oosten is verplaatst. De klif is een oude kustlijn, ten westen hiervan is lang geleden zee geweest maar is door de opheffing van het land verdwenen.
  Aan het eind van de middag rijden we naar de Fish River Canyon (lokaal: Visrivier Afgronde). De canyon is de op een na langste canyon ter wereld, alleen de Grand Canyon is langer. De canyon is 160 km lang, bijna 27 km breed en op plaatsen bijna 550 meter diep. De canyon begint bij Sesriem en eindigt bij Ai-Ais waar de rivier de Oranje rivier instroomt.

 • Namibië, Fishriver Canyon

  Aan de rand van Fishriver Canyon

 • Diepe canyons als de Fish River en de Grand Canyon danken hun ontstaan aan het omhoog komen van het omliggende land waarbij de rivier zich insnijd in het gesteente. Een rivier streeft namelijk altijd naar het laagste energieniveau en dat is zeeniveau, de rivier wil dit bereiken door het verticaal eroderen van het rivier bed.
  Bij de Fish River Canyon worden we door Jack bij een uitzicht punt afgezet, daar vandaan lopen we langs de rand naar een volgende uitzichtpunt. Een van de deelnemers van de groep heeft zoveel last van hoogtevrees dat hij niet mee gaat lopen. Bij het tweede uitzicht punt wachten we op de zonsondergang, Jack heeft voor chips, pinda’s en andere versnaperingen gezorgd. Na de zonsondergang rijden we terug naar Canyon Roadhouse, Israel heeft het eten al bijna klaar. In de loop van de avond begint het flink af te koelen.