Delosgaia

Maun naar Bagani Rundu (Namibië)

 • De volgende morgen kunnen we uitslapen, we hoeven pas om 7 uur op te staan. Alleen is iedereen al ver voor zeven uur wakker en op. We krijgen wentelteefjes (turn-over-bitch) bij het ontbijt. Voor vertrek vult iedereen zijn grensdocumenten al in en om acht uur rijden we weg. Diverse kleine mankementen aan de truck zijn in Maun gerepareerd en Jock laat iedereen weten dat alle problemen voorbij zijn.

 • Hij vertelt nog dat hij een keer op de weg van Nata naar Maun met pech heeft gestaan. De steunen van de brandstoftank braken af en de tank kwam op straat te liggen. Gelukkig reed er die dag nog een andere safaritruck richting Maun. Deze heeft alle passagiers meegenomen en zoveel van de bagage als men nodig heeft voor de nacht. Hij heeft daar de nacht in de safaritruck doorgebracht en is de volgende dag naar Maun gesleept waar de tank opnieuw is bevestigt. Een bestuurder van een safaritruck moet van alle markten thuis zijn zoals, chauffeur, organisator, mecanicien, psycholoog etc.
  We vertrekken om acht uur richting het westen, deze dag gaan we met een grote bocht linksom de Okavango delta. We volgen de weg naar Sehithwa. Hier gaan we richting het noorden waarbij we steeds dichterbij de Okavango River komen te rijden. We passeren hier een aantal controle punten zowel van de politie als checkpoint voor mond en klauwzeer. Hier moeten we weer met onze schoenen op een desinfecteringmat en bij een post wordt gecontroleerd of we geen vlees bij ons hebben.

 • Namibië, boom met nesten van wevervogels

  Boom met nesten van wevervogels op de oevers van de Okavangi rivier

 • Namibië

  Bij het naderen van de grens met Namibië rijden we vlak langs de Okavango rivier. We zien nog wat olifanten lopen in de delta. Na het passeren van de grens rijden we gelijk door naar de camping bij de Rainbow River Lodge waar we na het opzetten van de tenten gaan lunchen. Op deze camping is het mogelijk om te gaan upgraden naar een hutje. Hier wordt incidenteel gebruik van gemaakt. De camping ligt aan de Okavangi River op circa 20 km van de grens met Angola. In de vrijheidsstrijd van Namibië heeft de Swapo in het grensgebied diverse malen slag geleverd met het Zuid-Afrikaanse leger dat Namibië bezet hield.
  Het grootste deel van de lodges langs de rivier zijn in het bezit van blanken uit Zuid-Afrika of uit Namibië. De lodge waar wij verblijven helpt de lokale dorpen aan gratis drinkwater, werk en de mogelijkheid om de touristen te vermaken met zang en dans. Tegen een geringe vergoeding is het mogelijk om de dorpen te bezoeken, wij zijn later in de middag één van de dorpen gaan bezoeken.

 • Douches op de camping in Bagani

  Douches op de camping in Bagani

 • Om vier uur worden we opgehaald om een wandeling te maken naar een nabijgelegen dorp. Dit kost ons N$60,00, dat is ongeveer 6 euro. Onze gids heet Timo en hij woont zelf ook in het dorp. Hij vertelt ons dat de eigenaar van de lodge water oppompt uit de rivier en deze gratis ter beschikbaar stelt aan de bewoners. Het water is opgeslagen in grote vaten net buiten het gebied van de lodge. De dorpbewoners kunnen het daar ophalen. Dit scheelt ze heel veel werk en het gevaar van krokodillen en nijlpaarden in de rivier.
  Het dorp bestaat uit zelfgebouwde huizen omgeven door een palissade om het wild buiten de dorpen te houden. We kunnen enige huizen van binnen bekijken en de kinderen van het dorp vinden het schitterend om gefotografeerd te worden. Het valt ons op dat de kinderen grote 1,5 v batterijen als speelgoed gebruiken, is dit weer een geval van gedumpt chemisch afval in de derde wereld.

 • Bezoek aan dorp in Bagani

  Bezoek aan een dorp in Bagani

 • We krijgen nog uitleg wat er plaatsvind als iemand zich in een dorp wil gaan vestigen, dit wordt besproken in de dorpsraad. De nieuweling moet eerst voor een periode van drie jaar aantonen dat hij een aanwinst is voor het dorp. In deze tijd bouwt hij buiten het dorp een huis, na de drie jaar en de aanvaarding door alle dorpsbewoners wordt de palissade van het dorp verplaatst waardoor zijn huis deel uitmaakt van het gehele dorp. Na de rondgang door het dorp worden we via een ander pad weer terug gebracht naar de camping. We komen daarbij langs een klein gebouw, het ziet er uit als een lokale kroeg. Timo laat ons weten dat we beter snel kunnen doorlopen omdat er een aantal van de lui bij de kroeg dronken zijn en problemen kunnen veroorzaken.
  Nadat de zon is ondergegaan komt een groep vanuit het dorp een muziek en dans voorstelling van een half uur geven. Aan het einde komt men met de pet langs, ze krijgen een goede fooi omdat de voorstelling uitstekend is geweest.

 • Kippen lopen tussen batterijen, ons chemisch afval

  Kippen lopen tussen batterijen, ons chemisch afval