Delosgaia

Etosha NP naar Twyfelfontein

 • De volgende morgen staan we om 6 uur op, het is alles afbreken en weer in de truck laden. Daarna ontbijten en we rijden om 7 uur weg. We gaan gelijk naar de uitgang en stoppen bij de lodge. Door alle gaten in de wegen in Etosha NP is de ophanging van een van de spatborden van de voorwielen gescheurd. Dit is behoorlijk ernstig want als dit spatbord afbreekt is de kans groot dat we de brandstof tank ook kwijt raken.

 • Jock stopt bij de lodge omdat hij weet dat ze daar een lasapparaat hebben. Met een uur is dit provisorisch gerepareerd en kunnen we weer verder. De rest heeft het oponthoud gebruikt om te genieten van echte filter koffie.
  Na dit gewenste (ongewenste) oponthoud rijden we door richting Outjo. Hier gaan Jock en Israel de nodige levensmiddelen inslaan zoals verse groente, vlees en drinken voor de dorstige en niet-dorstige reizigers. Zelf kopen we wat te drinken, snacks, een GPS kaart van Namibië een Zuid-Afrikaans tijdschrift. Dit blad bevat artikelen in het Afrikaans en in het Engels.
  Vanuit Outjo rijden we richting het westen en komen terecht in een extreem mooi deel van Namibië. Door het ontbreken van enige vegetatie komt de geologie van het gebied ontzettend goed tot zijn recht. Het gesteente is fijn gelaagd en sterk geplooid en de kleuren van het gesteente zijn sterk contrasterende waardoor het een genot is om door het gebied te rijden. Het gebied staat bekend als de Khorixas Region.

 • Namibië, Abu Huab Hornbill site

  Onze site op Abu Huab campsite

 • Op de weg van Khorixas naar Abu Habab campsite zie je eerst de ronde vormen van de Damara graniet van 560 miljoen jaar oud, deze gaat naar het westen over in een badland van schist en marmer en vlak bij Twijfelfontein kom je bij de Tafelberg scenery van de Erjo sandstone. De zandsteen is afkomstig van de 180 miljoen oude woestijn welke zich bevond in het centrum van Gondwana. De vlakke tafelbergen bevinden zich rondom de Abu Habab rivier en Twijfelfontein. Vooral het deel van de weg welke zich bevindt in de badlands van schist en marmer zijn schitterend om te zien. Geologie en tektoniek in een woestijngebied laat duidelijk zien hoe de wereld er moet hebben uit gezien in een tijd dat er nog geen bomen en planten op deze wereld bestonden. Hetzelfde zie je in het Anti-Atlas geberge in Marokko of de Outback van Australië.
  We overnachten in de Abu Habab campsite in een gebied waar de woestijnolifant nog veel voorkomt. Elke plek heeft een naam gekregen en het stuk waar wij met onze tenten staan heet de Hornbill site. Het receptiegebouw en de bar zien er nieuw en goed uit, de wc’s en douches zijn heel apart. Ze zijn afgezet met rietenmatten, de kranen zijn verwerkt in een tak en je kleren hang je aan een andere tak.

 • Namibië, Abu Huab Hornbill site

  Onze site op Abu Huab campsite

 • Twyfelfontein

 • Later op de middag brengen we een bezoek aan Twyfelfontein. Twyfelfontein bestaat uit een ruïne van een farm en een bron waarvan het altijd twijfelachtig is of en wanneer de bron water bevat. Op deze plaats ligt een waterhoudende laag zandsteen (Erjo Sandstone) op een impermeabele laag shale. Na regen komt het water hier aan het oppervlakte. Twyfelfontein is verder wereld beroemd om zijn 5000 jaar oude rotstekeningen. De vlakke oppervlakte van de zandsteenafzettingen maken deze gesteente bij uitstek geschikt voor het maken van de ingekraste tekeningen. Er bevinden zich hier afbeeldingen van dieren, mensen en sporen. De aanwezigheid van bepaalde dieren in de rotstekeningen geeft aan dat dit gebied 5000 jaar geleden veel natter moet zijn geweest.
  Na een rondwandeling gaan we weer terug naar de Abu Habab campsite waar we de rest van de dag vanuit de bar van het uitzicht genieten.

 • Namibië, Twyfelfontein met rotstekeningen

  Namibië, Twyfelfontein met rotstekeningen