Delosgaia

Bagani Rundu naar Etosha NP

 • Vandaag zijn we weer op zes uur opgestaan en om zeven uur weggereden. We gaan nu richting Etosha en dat is een lange rit. Vanuit de campsite in Bagani volgen we de Okavango rivier tot in Divundu. Hier stoppen we kort bij de lokale supermarkt om iedereen de kans te geven inkopen te doen. De weg die we nu volgen ligt verder van de rivier vandaan en is van goede kwaliteit. Onderweg hebben we nog een checkpoint voor mond en klauwzeer. Bij aankomst in Namibië heeft Jock gezegd dat alleen Botswana mond en klauwzeer checkpoints kent, alleen deze kende hij nog niet en is heel recent pas opgezet.

 • We maken een korte sanitaire stop in Rundu en gaan dan richting Grootfontein, normaal rijdt Jock niet over Grootfontein maar in Maun heeft hij vernomen dat de directe weg naar Etosha erg slecht is en beter kan worden vermeden.
  In Grootfontein stoppen we om boodschappen te doen, geld halen en tanken. Jock heeft bemerkt dat de radiateur weer lekt en elke keer als we stoppen vult hij hem bij. Dit gaat nu nog met de inhoud van een petfles. Naast een supermarkt bevindt zich een ATM van een Namibische bank. Het valt ons op dat bij elke bank bewaking staat. Het opnemen van geld met de standaard pinpassen van Postbank en Rabobank lukt hier niet en de bewaker brengt een groot deel van de groep naar een filiaal van de Standard Bank met twee ATM machines. Hier gaat het uitstekend en de bewaker blijft de gehele tijd bij ons staan. We bedanken hem voor zijn hulp en gaan verder om zelf nog wat inkopen te doen. Bij één van de vele pompen in Grootfontein heeft Jock getankt en de radiateur bijgevuld. Hierna zijn we door gereden naar Etosha National Park.

 • Namibië, Jacaranda in Grootfontein (Luiperdhuwel)

  Namibië, Jacaranda in Grootfontein (Luiperdhuwel)

 • Vanuit Grootfontein is het niet ver meer naar de gate Etosha Aoba and Onguma, de oostelijke ingang van het park. We blijven drie nachten in het Etosha National Park, één nacht in Namutoni campsite aan de oostkant van de grote zoutvlakte en twee nachten in Okaukuejo campsite aan de westkant van de zoutvlakte. Gelijk na aankomst zetten we snel de tenten op en vertrekken voor de eerste gamedrive in het park.
  We gaan hierbij naar de waterbron “fountain Klein Namutoni” en rijden daarna het rondje over de Dik-Dik drive. De eerste leeuw van deze tocht zien we in de buurt van de waterhole. Bij de waterhole staat een giraf water te drinken. Dit is voor zo een lang dier een gevaarlijke bezigheid. Hij moet namelijk met de voorbenen wijd en de kop naar beneden gaan staan en op dat moment is hij een eenvoudige prooi voor een leeuw. De giraf heeft de leeuw in de gaten en het duurt heel lang voordat hij water gaat drinken. Verder zien we rond de waterhole en op de dik-dik drive heel veel impala’s en dikdik’s, wat gnoe’s en een olifant.

 • Namibië, Etosha, leeuw bij Klein Namuton Fountain

  Namibië, Etosha, leeuw bij Klein Namuton Fountain

 • De Namutoni campsite heeft een eigen waterhole waar normaal veel dieren komen drinken. Wij zijn gelijk na de gamedrive en na het eten wezen kijken en de enige dieren die we gezien hebben waren één zebra, jakhals en een hyena. Het schijnt dat de gehele nacht maar weinig dieren zijn langs gekomen mogelijk doordat er een groep leeuwen vlak in de buurt was.Het avondeten was geheel in stijl met springboksteak op het menu.

  Verblijf in Etosha NP

  Etosha National Park is een zeer oud park opgezet in de tijd dat Namibië nog een kolonie van Duitsland was. Het park is ooit veel groter van omvang geweest en is onder druk van de omliggende gemeenschappen diverse keren verkleind. Na de laatste verkleining is er een hek om het park heen gezet en in het park zitten nu meer dieren dan de natuurlijke waterbronnen aan kunnen. Dit komt omdat bij het verkleinen van het park de dieren op een steeds kleiner gebied kwamen te zitten.

 • Namibië, Etosha, zebra bij Namutoni waterhole

  Namibië, Etosha, zebra bij Namutoni waterhole

 • Het hek om het park heeft verder als groot nadeel dat er geen genetische uitwisseling meer met het wild om de parken heen plaatsvindt en vooral voor de leeuwen gaat dit op den duur een probleem vormen. Om de dieren van voldoende water te voorzien zijn er vele extra waterholes gemaakt en het ompompen van water uit de waterhoudende laag onder grote delen van Namibië zorgt dat er altijd voldoende water in deze poelen staan. Deze waterholes bevinden zich voornamelijk in de gebieden waar de toeristen komen. Dit is aan de zuidkant van de grote zoutvlakte. Het noordelijke deel is ook vrij toegankelijk, er zijn daar alleen geen wegen aangelegd en alleen het westelijke deel is volledig restricted area. De locatie van de aangelegde waterholes heeft wel een aantal consequenties ondermeer dat in de droge tijd de dieren bijna allemaal aanwezig zijn bij de waterholes. Dit is dan ook voor de bezoekers de beste tijd, in de regentijd en de maanden er na staat er vaak voldoende water in de natuurlijke waterholes. De dieren zijn dan veel meer verspreid door het gehele park te vinden, voor de dieren is dit veel beter. Wij hebben heel veel dieren op een klein oppervlakte gezien, teveel om natuurlijk te zijn.

 • Namibië, Etosha, Namutoni waterhole bij nacht

  Namibië, Etosha, Namutoni waterhole bij nacht