Delosgaia

Welkom bij onze Madagascar reis

 • Waarom naar het continent eiland Madagascar

 • Na onze reis in 2008 naar het zuidwesten van Afrika hebben we al nagedacht wat onze volgende bestemming in Afrika gaat worden. Ideëen zijn Ethiopië, Malawi, Mozambique of Madagaskar geweest. Na enig beraad, is dit Madagaskar geworden. Onze volgende stap was met welke organisatie we gaan en wordt het kamperen of hotels.
  Voor het verkrijgen van informatie hebben we op het Internet de websites van de diverse specialistisch reisorganisaties bekeken en waar nodig hebben we de catalogus opgevraagd. De reisorganisaties organiseren vaak informatiedagen. We zijn er naar twee toegegaan, namelijk die van Djoser en Koning Aap. We hebben goede ervaringen met Djoser en Koning Aap biedt een reis van vier weken goedkoper aan dan een reis van drie weken van de concurrent. Het is duidelijk dat we voor Koning Aap hebben gekozen.
  Met een georganiseerde reis is het altijd weer afwachten of de reis doorgaat. Wij hadden besloten om in september te gaan, dit is een hele goed tijd om naar Madagaskar te gaan en er waren al een paar aanmeldingen. Bij het boeken op de website van de reis zien we dat de reis doorgaat, de eerste van de zeven Madagaskar reizen in 2012. We waren heel erg blij en verrast en twee weken later blijkt de reis volledig vol geboekt te zijn. Dit was een nog grotere verrassing.

 • Video Thumbnail

  Film is door onze reisgenoten, Harbert en Ineke van der Steeg ter beschikking gesteld

 • Informatie

 • De Madagascar reis is een tocht van vier weken geweest. Onderweg hebben we in diverse middenklas (naar Europese standaards) hotels overnacht. In de eerste week hebben we een boottocht op de Tsiribihina rivier gemaakt. Omdat de boot niet ingericht is voor overnachtingen slaap je in twee persoonstenten op zandbanken en dat zonder enige luxe.
  De wegen op Madagaskar zijn van zeer wisselende kwaliteit, sommige wegen zijn meer dan 50 jaar geleden door de Franse overheersers aangelegd en daarna nooit meer onderhouden. Deze wegen zijn nu vergaan tot zandwegen met hier en daar wat asfalt. Andere wegen worden onderhouden omdat ze nodig zijn voor de economie van Antananarivo of één van de andere grote steden. Vooral de weg van de hoofdstad (Antananarivo) naar de enige overslaghaven (Toamasina) wordt zeer goed onderhouden. Hier ligt ook de enige spoorlijn van Madagaskar waar zeer regelmatig onderhoud aan plaats vindt.
  Madagaskar kent geen uitgebreid openbaar vervoersnetwerk zoals in de economisch ontwikkelde landen. Er rijden geen bussen behalve toeristenbussen, er is geen uitgebreid spoorwegnet meer. Van wat de Fransen hebben achtergelaten is maar een fractie nog in gebruik. Er is wel een luchtvaartdienst, hiervan maken alleen de toeristen gebruik en de Malagassiër die het kan betalen. Er zijn wel de bushtaxi's waar de mensen uit de dorpen gebruik van maken, dit zijn busjes waar heel veel mensen in geperst worden en die vaak met ware doodsverachting rond rijden. Verder rijden er 4x4 rond van hotels die toeristen naar allerlei delen van het land brengen.
  Op de grote rivieren varen platbodemboten die vracht en passagiers vervoeren, vaak zijn dit boten waarmee eerst toeristen zijn vervoerd. Er zijn een aantal rivieren waar grotere schepen op kunnen varen en dan vaak alleen in het benedenstroomse deel.

 • Public Transport Madagascar

  Een van de vele vormen van openbaar vervoer op Madagascar

 • Het leven op Madagascar

 • Wat opvalt als je rondreist op het eiland zijn de grote hoeveelheid kinderen, een groot deel van de bevolking is jonger dan 20 jaar. Daarnaast zie je dat de mensen druk bezig zijn om een bestaan op te bouwen, hoe simpel dan ook. Ze weten dat ze van de centrale regering niets hebben te verwachten en nemen vaak zelf het initiatief om lokale wegen of bruggen te herstellen of te herbouwen. Bij de rit naar Canal de Pangalenes kwamen we een brug tegen die in een vloedgolf is vernietigd. Men heeft een noodbrug gebouwd en is begonnen met de funderingen voor een nieuwe brug. Wat er gebouwd wordt bestaat uit beton en bewapening. De reden is duidelijk, ze zijn financieel afhankelijk van de toeristen die naar het Canal de Pangalenes komen.

  Gezondheid en Inentingen

  Voor een reis naar Madagaskar zijn dezelfde inentingen nodig als voor de rest van tropisch Afrika. Verder is het nodig om dezelfde voorzorgmaatregelen te nemen met betrekking tot eten, drinken en zwemmen in zoetwater. Gedurende de reis op Madagaskar hebben medereizigers en wij zelf ook last gehad van onze darmen, niet ernstig en na een dag rustig aandoen met eten was het alweer over.

 • Leven aan de rivier op Madagascar

  Het leven aan een rivier op Madagascar

 • met zijn bewoners...

 • Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan en na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo het grootste eiland in de wereld. Het eiland ligt op ongeveer 418 kilometer van het dichtstbijzijnde punt van de zuidoost kust van Afrika, waarvan het is gescheiden door de Straat van Mozambique. Het meet 1600 kilometer van noord naar zuid en heeft een gemiddelde breedte van 400 kilometer, de maximum breedte is bijna 580 kilometer in het centrum. De oppervlakte is circa 366.930 km² en dat is bijna vier keer de omvang van Engeland en Wales.
  Madagaskar ligt tussen de 43° en 51° oosterlengte. De meest noordelijk gelegen punt is Cape d'Ambro op 12° zuiderbreedte en Cape St Mary is het meest zuidelijke punt op -25° 35'. Het eiland bevindt zich daarmee bijna volledig in de tropen. De hoofdas van het eiland loopt in een noordnoordoost tot zuidzuidwest richting en evenwijdig hieraan loopt een bergachtige regio van 1000 meter tot ruim 1800 meter boven zeeniveau, deze regio beslaat 20% - 50% van het centrum en de oostelijke kant van het eiland. Het westen en noordwesten bestaan grotendeels uit laagvlaktes van zeeniveau tot een paar honderd meter boven de zee. In het zuidwesten en zuiden is de laagvlakte doorsneden door heuvels en plateaus.

 • Madagascar vier na grootste eiland

  De grootste eilanden van de wereld, Madagascar op de vierde plaats

 • Provincies en de steden

 • Het eiland is opgedeeld in districten of provincies, die in grote lijnen de oude stammengebieden volgen. Van noord naar zuid zijn er drie belangrijke gebieden te onderscheiden in de volgende onderverdeling:
  In het oosten bewonen de Antankarana het noordelijke schiereiland. Het land van de Betsimisaraka bestaat voor een groot deel uit de kustvlakten, parallel hieraan ligt het land van de Bezanozano. Zuidelijk hiervan liggen de gebieden van de Taimbahoaka, de Taimoro, de Taifasy de Taisaka en in de Zuid-Oost-hoek de Tanosy.
  In het centrale deel zijn de gebieden van de Tsimihety en de Sihanaka, verder de Imerina en de provincies van de Hova; de Betsileo; de Tanala oftewel de bosbouwers, de Bara en de immigranten Tanosy.
  Bijna het gehele westelijke deel van het eiland staat bekend als de Bushi, hier wonen een aantal verschillende stammen - de Tiboina, de Mailaka, de Tamenabe en de Fiherenana. Ten zuiden van deze laatste wonen de Mahafaly met de Tandroy in het uiterste zuiden. Er zijn geen duidelijk gemarkeerde grenzen tussen een van deze tribale gebieden; ten westen van Imerina en Betsileo is er een aanzienlijke stuk land met nauwelijks enige bewonig, een soort van "no-man's land." Er zijn verder diverse onderverdelingen in de stammen gebieden

 • Regios van Madagascar

  Provincies van Madagascar

 • Inwoners

 • Het eiland had in 2000 een inwonersaantal van ruim 16 miljoen, dit is met inbegrip van een kleine populatie Europeanen, Indiase, Arabische en andere Aziaten. Deze zijn meestal handelaren in de zeehavens, de Chinezen wonen in elke stad van enige omvang. De inwoners, gezamenlijk bekend als Malagassiërs, zijn onderverdeeld in een groot aantal stammen. Hoewel Madagaskar geografisch een Afrikaanse eiland is stamt de meerderheid van de bewoners af van MalayoPolynesian en Melanesische origine. In het westelijke deel wonen veel afstammelingen van Afrikaanse immigranten en sommige andere afkomsten. Er is ook een Arabische groep op de noordwest- en zuidoostkust; het lijkt erop dat de meeste van de families van de heersende klassen in alle delen van het eiland afstammen van de Arabieren, gehuwd met inheemse vrouwen. Er zijn ook sporen terug te vinden van een aboriginal volk (Vazimba), zij behoren tot de allereerste bewoners van het eiland en zijn in het algemeen lichter gekleurd dan de standaard Malagassiërs. Vanaf het begin van de 19e eeuw zijn de Hova de meest dominante stam en zij zijn ook de meest recente immigranten groep. In het algemeen werden zij door de Franse overheersers tot de meest intelligente en beschaafste van de volkeren op het eiland gerekend.

 • De grote variatie aan gezichten op Madagascar

  De grote variatie aan gezichten op Madagascar

 • Taal

 • De meeste inwoners van Madagaskar spreken Malagassi, de nationale taal. Hoewel Madagaskar geografisch dicht bij Bantoe-sprekende Afrika ligt is Malagassi - geschreven in het Latijnse alfabet - een gestandaardiseerde versie van Merina, een Austronesische taal. Er zijn echter een aantal Bantoe woorden in de taal, evenals sommige fonetische en grammaticale aanpassingen van Bantoe-afkomst. Er bestaan talrijke lokale variaties van Malagassi, die allemaal onderling verstaanbaar zijn en Bantoe elementen bevatten die al enige tijd in de taal aanwezig zijn. Het Frans wordt ook op grote schaal gesproken en is een officieel erkende taal op het eiland. Het wordt voornamelijk gebruikt in de bovenste sociale niveaus. Engels, hoewel het niet op grote schaal wordt gesproken, is ook erkend als officiële taal. Comorese wordt gesproken onder een aanzienlijke gemeenschap van immigranten van de Comoren.
  De Malagassiërs hebben nooit een eigen schrift ontwikkeld en hadden geen manuscripten, opschriften of boeken. Engelse missionarissen hebben de taal gekoppeld aan een schrift. Hun spraak is zeer vol in zijn verbale en andere vormen, maar het vertoont ook een aantal opmerkelijke tekortkomingen. Het is zeer zacht en muzikaal, vol met klinkers en zachte klanken. De inheemse verhalen, liederen en legenden, samen met de zeer talrijke spreekwoorden, geven voldoende bewijs van het geestelijke vermogen en fantasierijke mogelijkheden van de Malagassiërs.

 • Dialecten en talen op Madagascar

  Dialecten en talen op Madagascar

 • Huizen

 • Er is een aanzienlijke variatie in de bouw van de huizen bij de verschillende Madagassische stammen. De meerderheid van de Hova huizen werden voorheen gebouwd in lagen van de harde rode klei van het land, de hoge daken werden afgedekt met gras of riet. De chiefs en rijke mensen hadden huizen van hout, met enorme rechtop staande planken en hoge daken bedekt met tegels. De invoering van zongedroogde en gebakken bakstenen en van dakpannen in de centrale provincies heeft geleid tot de bouw van bakstenen huizen met twee verdiepingen in Europese stijl. De stammen in het oerwoud en aan de kust maken hun woningen voornamelijk uit houten lijsten gevuld met de bladeren van de reizigerspalm, het dak is bedekt met dezelfde bladeren. De huizen van de Betsileo en Bushi zijn zeer klein en vuil, maar die van de volkeren aan de kust zijn netter en ruimer. De oudste dorpen werden onder de Hova en Betsileo altijd gebouwd op de toppen van de heuvels waaromheen meerdere grachten werden gegraven. In de andere districten werden de dorpen en boerderijen omsloten door doornbossen of stekelige mimosa planten.

 • Tradtionele huizen op Madagascar

  Tradiotionele huizen gebouwd uit gebakken stenen

 • Landschap

 • Madagaskar is de grootste eiland-natie en het op drie na grootste eiland op Aarde. Madagaskar is samengesteld uit ten minste drie contrasterende noordzuid lopende landschappen. Het centrale plateau vormt de centrale 'ruggengraat' van het land met hoogtes tussen 750 en 1500 m. Verschillende massieven bereiken hoogtes tot wel 2800 m. Ten oosten van de centrale ruggegraat ligt een smalle kuststrook met tropische regenwouden. Naar het westen zijn lage plateaus en brede vlaktes van savanne en bos. Het zuidelijkste deel van Madagaskar is aride.
  De economie van Madagaskar is grotendeels gebaseerd op landbouwproductie, die goed is voor ongeveer 30% van het BBP en biedt een levensonderhoud voor meer dan 80% van de bevolking. De belangrijkste voor de voeding bestemde gewassen zijn rijst, cassave, bataten, aardappelen, bananen, maïs en bonen. Katoen, suikerriet en vee zijn andere agrarische grondstoffen. De belangrijkste gewassen zijn koffie, vanille, kruidnagel en suiker.
  Intensieve landbouw, gecombineerd met zware bevolkingsdruk en ongecontroleerde ontbossing, hebben ernstige problemen veroorzaakt zoals bodemerosie en chemische uitputting van de bodem. De centrale hooglanden, waar de meeste landbouwproductie plaatsvindt, heeft het hoogste percentage van aantasting van de bodem. Ongeveer 150.000 hectare bos verdwijnt elk jaar in nieuwe landgrond om de toenemende bevolking te kunnen voeden. Op de nieuwe gronden wordt voornamelijk rijst geteelt.

 • Landverdeling Madagascar

  Landtypes Madagascar

 • Asymmetrisch eiland

 • Als we de structuur en de hoogtelijnen van het eiland goed bekijken valt op dat het een asymmetrisch vorm heeft. Het eiland is gekanteld naar het westen. Dit laat zich goed zien in de steile oostelijke kant van het gebergte en de uitgestrekte kustvlakte aan de westkant.
  Over een groot deel van de lengte van het eiland ligt de waterscheiding aan de oostelijke kant op 128 en 145 km van de zee. Dit heeft gevolgen voor de rivieren, de rivieren aan de oostkant zijn korter maar kennen een veel groter verval. Door de hoge stroomsnelheid en het smalle continentale plat wordt veel erosiemateriaal van de bergen op de continentale helling afgezet. Deze rivieren bevatten de grootste watervallen van Madagaskar. Aan de westkant zijn uitgestrekte kustvlakten met een breed continentale plat. Hier zijn de lange rivieren die over de kustvlakte meanderen, zij zetten veel sediment af op de kustvlakten en aan de kust als deltas.
  De belangrijkste rivieren stromen aan de west en noordwest kant van het eiland. De oostelijke rivieren zijn allemaal minder in grootte, met uitzondering van de Mangoro. Deze stroomt parallel aan de kust. De rivieren zijn allemaal ondiep en niet geschikt voor grote schepen, met uitzondering van de inheemse gemotoriseerde kano's met weinig diepgang en alle rivieren zijn in meer of mindere mate bij de monding afgesloten door zandbanken. Van de westerse rivieren is de Betsiboka door boten met grotere diepgang over ongeveer 160 km bevaarbaar en de Tsiribihina is ook bevaarbaar over een aanzienlijke afstand.
  Aan de oostkant van Madagaskar heeft de strijd tussen het zoet water van de rivieren en de zee geleid tot de vorming van een keten van lagunes over bijna 480 kilometer. Op vele plaatsen ziet deze eruit als een rivier die evenwijdig stroomt langs de kust, maar vaak staan de lagunes los van elkaar. Op meerdere plaatsen zijn de lagunes in de tijd van de Franse kolonie door een kanaal met elkaar verbonden waardoor men voor het transporteren van goederen aan de oostkust niet meer afhankelijk was van de grillen van de Indische Oceaan.

 • De grootste rivieren van Madagascar

  De grootste rivieren van Madagascar

 • en zijn Geologie

 • Geologisch gezien, is Madagascar te verdelen in twee hoofdsecties, het Precambrische kerncomplex in het oostelijk deel van het land en de formaties van sedimentaire afzettingen in het westen. Het Precambische kerncomplex bestaat uit gesteenten ouder dan 625 miljoen jaar en zijn allemaal middel- tot hoogwaardige metamorf gesteente zoals gneisen, migmatites, micaschisten, amfibolieten en Proterozoïsch metasedimenten. Ten westen van de kern liggen de Karoo sedimenten en Jurassic naar tertiaire afzettingen, de laatste zijn allemaal van mariene oorsprong.

  Vulkanisme

  Madagaskar kent geen actief vulkanisme meer maar het eiland heeft wel een groot aantal uitgedoofde kegels. Een aantal kilometers ten zuiden van Diego-Suarez is een enorme vulkanische kegel, Ambohitra, met diverse kleinere kegels op de hellingen en rond de voet. Ongeveer 64 kilometer ten zuidwesten van Antananarivo is een nog grotere uitgedoofde vulkaan, Ankaratra, met een uitgestrekt lavaveld eromheen; in de omgeving van Lake Itasy zijn circa 200 vulkanische kegels te onderscheiden. Een andere groep van uitgedoofde vulkanen bevindt zich in het Vakinankaratra district ten zuidwesten van Ankaratra. Vele anderen zijn aanwezig in andere delen van het eiland. Elk jaar vinden lichte aardbevingen plaats en op diverse plaatsen zijn hete bronnen aanwezig. Verschillende van deze zijn zwavelhoudend en blijken doeltreffend te zijn in de bestrijding van huidziekten en andere medische klachten.

 • Vulkanen Madagascar

  Vulkanen op Madagascar

 • Geologische ontwikkeling

  Madagaskar maakte eens deel uit van het supercontinent Gondwana, ingeklemd tussen India en Afrika. Het bevond zich waar nu de kust van Kenia en Tanzania is. Het hoogere deel Madagascar is ontstaan bij de vorming van Gondwana en maakt eens deel uit een groot gebergte dat liep van Zuid Afrika tot aan Egypte en het Arabische schiereiland.
  Ongeveer 195 miljoen jaar geleden, in de Onder Jura is Gondwana begonnen op te breken in twee delen, Oost Gondwana (Madagascar, India, Australië en Antarctica) en West Gondwana (Afrika en Zuid Amerika). Het opbreken vond plaats langs een riftzone die liep langs de huidige oostkust van Afrika en vormde daar bij het Somalische Basin. Dit bekken is de eerste aanzet van de Indische Oceaan.
  In het Bovenkrijt (120-80 miljoen jaar geleden) is Madagascar van India gescheiden en begon India aan zijn opmars naar het noorden om ruim 40 miljoen jaar geleden te botsing met Azië. In dit proces is de Himalaya ontstaan.
  In de Indische Oceaan zijn twee hotspots aanwezig die een belangrijke rol hebben gespeelt bij de scheiding van Madagasacar en India. Deze hotspots zijn de Reunion en de Marion hotspot. De Marion hotspot ligt nu onder de Edward eilanden, halverwege Afrika en Antarctica. Dit geeft een goed beeld van de noordelijke verplaatsing van Afrika, Madagascar en India, de afstand is 3000 km.

 • Brekup van Gondwana

  Opbreken van Gondwana en ontstaan van Madagascar

 • Geologische verschijnselen in het landschap

  Met de boottocht op de Tsiribihina rivier zijn we door een kloof gevaren. In de kloof is goed de zien dat het kalkzandsteen afzettingen zijn met een zachte textuur uit de Jura.
  De mooiste sedimentaire afzettingen hebben we gezien in het Tsingy de Bemaraha National Park. Het gesteente in het nationale park is kalksteen afgezet in het Krijt en door erosie zijn hier nu de mooiste ingestorte kalkgrotten en andere karts verschijnselen aanwezig met messcherpe rotsen. Getuige de fossielen die we zagen is de kalksteen afgezet in een ondiepe warme zee met veel leven aanwezig zowel in het water als op het land.
  Een andere plaats met de mooiste rotsen en afzettingen zijn de continentale sedimenten in het Isalo National Park. Dit gesteente bestaat voor het grootste deel uit zandsteen afzettingen afgewisseld met klei. Wat te zien is zijn horizontale en scheve afzettingen. Het gesteente is op veel plaatsen slecht gesorteerd van zeer fijn tot grint 3-4 cm. Dit lijkt allemaal op turbulente afzettingen in een rivier. Wat opvalt in de Isalo formatie zijn de vele sporen van gletsjers, in deze tijd lag Madagaskar dicht bij de Zuidpool. De Isalo formatie maakt deel uit van de Karoo supergroep afgezet in de periode van Boven Carboon tot het Trias in een tijd dat Gondwana begon op te breken.

 • Geologische kaart van Madagascar

  Geologische kaart Madagascar

 • Vanuit Isalo NP naar het oosten passeer je het unconformity vlak tussen de continentale afzettingen van de Karoo supergroep en het kerncomplex van Madagascar. In het begin is het land nog redelijk vlak, dit verandert sterk na de passage van Lhosy. Volgens mijn gevoel kom je hier in de metamorfe gesteenten van het Archeïcum. Dit gesteente moet op zeer grote diepte (meer dan 30km) in de aardkorst zijn geweest. Een hele sensatie te weten dat je hier het gesteente ziet dat deel heeft uitgemaakt van de wortel van het East African gebergte. Dat het zich nu op een hoogte van ruim 1000m bevindt komt door dat het gebergte volledig is weg geërodeerd.
  Een andere fenomeen is de bijna kaarsrechte oostkust van 1200km lengte. Dit is een breuk dat deel uitmaakt van de riftzone met de Seychellen. Het relief van het gehele oostelijke deel van Madagaskar gaat stapsgewijs omhoog naar het Ankaratra plateau waar de hoofdstad op ligt. De kern van de riftzone ligt in zee en maakt deel uit van het Mascarene basin.

Verwerking GPS Data

 • In onze pagina’s van de verschillende reizen plaatsen we tracks van de route die we op elke reis hebben afgelegd. Vanaf onze Zambia-Zuid Afrika reis in 2008 hebben we daarvoor een GPS tracker bij ons, de Garmin 60CSx. Deze hebben we gebruikt tot onze 2015 reis naar Australië en is daarna vervangen door Garmin GPSMap 64s.
  De eerste maakt alleen gebruik van de GPS satellieten van de VS, de tweede gebruikt ook Russische Glonass satellieten en je ziet op het moment de eerste GPS trackers op de markt komen die het Europese Galileo systeem onder steunen, zoals de gloednieuwe Garmin Overlander.
  Het verschil tussen de drie systemen is voor een GPS tracker niet zo groot, de plaatsing nauwkeurigheid is en blijft 3 meter. Wat wel verbeterd is het gebruik in moeilijk omstandigheden zoals in een nauw dal of in een bos. De Garmin 60CSx had in het deze omstandigheden heel erg moeilijk en achteraf moeten we altijd veel corrigeren. In dat opzicht is de positionering met de GPSMap 64s beter en sneller, iets dat wel begrijpelijk is want deze GPS tracker werkt met signalen van 30 satellieten van beide systemen.

  Hoe verwerken we de data van de GPS tracker:
  Achteraf en vaak ook onderweg downloaden we de positie gegevens van de tracker en verwerken deze in de Garmin software. Dat is Mapsource voor de 60CSx en BaseCamp voor de 64s. Mapsource wordt niet meer ondersteunt. Basecamp is gratis en te downloaden vanaf de Garmin website.

  Nadat de gegevens van de tracker zijn gedownload controleren we alles en exporteren de gegevens in een KML bestand. Dat is het bestandsformaat van de Google Earth en Map.
  In Google Earth verwijderen we alle overbodige gegevens en scheiden de positie tracker data van de waypoint data. Als laatste stap exporteren we de tracker data als KMZ. Dit is een gezipte versie van een KML-bestand. Nu heeft Google Earth een vervelende bug, de minimale breedte van een track is 2 mm ook al geef je 1mm op. Deze passen we in het KMZ handmatig aan naar 1 mm.
  Het resultaat is zichtbaar als je op de bovenstaande button met de map klikt. Dit is een kaart in Google Maps, de tracks zijn te zien als je op “ -Kies een reis- ” klikt.
  Nu de kaarten, je hebt er niets aan als je GPS tracker de route vastlegt zonder dat je weet waar je zit. Daarvoor zijn kaarten nodig. Nu is het fijne van Garmin dat ze gebruik maken van de opensource kaarten van OpenStreetmap. Er zijn diverse websites die kaarten van Europa aanbieden, voor ons zijn de bekendste Free maps for Garmin brand GPS devices en Openmtbmap.

 • tracks van Madagascar reis

  In de eerste jaren maakten we heel veel gebruik van de eerste site maar tegenwoordig vooral van Openmtbmap en dat vooral omdat zij ook topografische bestanden meeleveren. Niet alle kaarten zijn gratis maar je kan een levenslang abonnement nemen op de kaarten voor een klein luttel bedrag van €90,00. De kaarten worden met de Garmin software verzonden naar de GPS tracker of welk ander Garmin GPS apparaat.