Delosgaia

eerste dag op Île St Marie

 • We zijn aangekomen op onze laatste bestemming in Madagascar en wel het eiland Île St Marie. We overnachten daar in het Mora Mora hotel, gerund door een Italiaan en zijn Madagassische vrouw. Île St Marie is het eerste deel van Madagascar waar Europeanen zijn gaan wonen, het eiland was in de 18de eeuw al een thuishaven voor piraten. De locatie ligt heel strategisch om de naar huis varende Nederlandse, Portugese en Engelse koopvaardijschepen te overvallen. In de 19de eeuw is het eiland gegeven aan de Fransen, bij het vertrek van de Fransen en het tekenen van de dekolonisatie van Madagascar hebben de Fransen vergeten dat Île St marie nooit deel heeft uitgemaakt van de kolonie Madagascar.

 • Ons hotel bevindt zich aan de zuidwest kant van het eiland, de locatie is heel rustiek. Te rustiek voor een aantal van onze reisgenoten. Het hotel ligt aan een lagune en vanaf het strand loopt een pier de zee in. De lagune is prima geschikt om te zwemmen of snorkelen. Zoals zoveel van de hotels buiten de grote plaatsen op Madagascar bestaat het uit een centraal restaurant en receptie en is er voor iedereen een kleine bungalow met douche en WC van een goede kwaliteit.
  Bij aankomst krijgen we een drankje aangeboden. Nadat iedereen er is krijgen we de locatie van onze huisjes door zodat we de bagage er naar toe kunnen brengen. Als iedereen gesetteld is zijn we wezen eten. Dat ziet er uitstekend uit, het begint met een voorafje van inktvis met wat salade en als hoofdgerecht tonijn met aardappel en friet en een banaan als toetje. Na het eten krijgen we informatie over alle mogelijkheden van vertier op het eiland. Jammer genoeg zijn er geen walvissentochten meer omdat het seizoen van de trek van de walvis langs Madagaskar zo goed als over is.

 • Bungalows van ons hotel op Île St Marie

  Bungalows van ons hotel op Île St Marie

 • Door zijn lange historie van Europese aanwezigheid is er veel te zien en te doen op het eiland en we vragen naar de mogelijkheden voor een tocht over het eiland met alle hoogtepunten. Dit kan met een gehuurde bus maar dat kost 1,4 miljoen AR en zelfs dan is het lastig om op de noordpunt te komen. Met een grote groep kan dit wel maar wij zien er vanaf.
  Uiteindelijk besluiten we om met twee anderen de volgende dag een taxi te nemen naar het noorden tot aan het einde van de asfaltweg. Daar gaan we dan met een gids lopend het eiland in de breedte oversteken.
  We bestellen het avondeten en gaan dan zwemmen en snorkelen. Aan het einde van de pier is een trap waarmee je eenvoudig het water in en uit kan. Het water is behoorlijk warm, jammer genoeg zijn er niet veel vissen te zien, hooguit een paar kleintjes. De meeste vissen zitten in de schaduw van de pier. Om half vijf zijn we terug in ons huisje en gaan we douchen, een lekkere warme douche. De tas met kleren pakken we uit en leggen deze in de kast. Dan halen we wat te drinken bij de bar en nuttigen dat op onze veranda.

 • Pier bij het hotel op Île St Marie

  Pier bij het hotel op Île St Marie

 • Bij het middageten is afgesproken dat het avondeten om half acht plaatsvindt. In het restaurant staat een hele lange tafel en deze is al gedeeltelijke gevuld wanneer we binnen komen. Het avondeten is Italiaans met een Madagassische inslag (of andersom). Alles is heel vers gemaakt, inclusief de ravioli. Na het eten blijft iedereen nog hangen bij de bar en in de lounge. De bar bij het restaurant is minimaal maar in de lounge staan heel veel gemakkelijke stoelen. Om half tien gaat iedereen voor de nacht naar zijn eigen kamer.

  Le Crique

  De volgende morgen staat er heel veel wind, door de heftige wind is het behoorlijk lawaaiig waardoor uitslapen niet mogelijk is. Rond zeven uur gaan we richting het ontbijt. Dat bestaat uit taart, brood, koffie, thee, glaasje sap en een mogelijkheid voor een omelet, klinkt goed en smaakt ook uitstekend.

 • Waterval Île Sy Marie

  Waterval langs de N21 aan de westzijde van het eiland

 • Om acht uur is de taxi gekomen om ons naar Le Crique te brengen. De gids halen we op in Ambodifototra maar eigenlijk is de taxi al vol met ons vieren. Dit betekent dat het flink inschikken wordt met de gids erbij. Vlak voor een politie controlepost stapt de gids uit en we kunnen weer gewoon zitten. Bij de controlepost is controle van de papieren van de chauffeur en van de taxi en een van de regels is dat de taxi maximaal vier passagiers mag vervoeren. De gids passeert de controlepost te voet en we pikken hem later weer op.
  De gids geeft ons een suggestie voor een wandeling. Dit houdt in dat we niet doorrijden tot aan Le Crigue maar eerder stoppen en dan via een smal bospad het land insteken. Daarna vervolgen we een pad tussen de akkers door naar de oostkant van het eiland. Daar lunchen we dan bij Paradis D'Ampany. Dat is een bar-restaurant bij een lagune aan de oostkant van het eiland.
  De taxi stopt bij een waterval en het begint al goed want het gaat flink regenen. We blijven nog even in de taxi zitten totdat de regen minder wordt. Het blijft daarna nog geruime tijd miezeren en we trekken onze regenponcho's maar aan. Deze gaan weer uit als de regen zo goed als gestopt is, is wel nodig want het is behoorlijk warm en na enige tijd ben je onder de poncho even nat als in de regen.

 • Orchide Vanille groeiend in een een reizigers palm

  Orchide Vanille groeiend in een een reizigers palm

 • Onderweg zien we heel veel planten en bomen en krijgen een uitstekende uitleg van de gids. We zijn de cashewnoten plant, lychees, peper, koffieplant, kaneel, kruidnagel, lemonblad. We krijgen ook uitleg waar de naam reizigerspalm vandaan komt. Deze plant biedt alles wat een reiziger nodig heeft, water, voedsel en onderdak. De gids laat nog zien hoe je raffiabladeren splitst voor het vlecht werk. De bladeren worden in een zeer sterk dun deel en een dikker deel gescheiden. Van het dunne sterke deel worden diverse gebruiksvoorwerpen gemaakt.
  Het is een mooie wandeling en na ruim twee uur komen we uit op een breder pad. We zien hier weer de Banksia planten. De gids vertelt dat ze gebruikt kunnen worden voor het winnen van olie om te koken. Om half een komen we aan bij het restaurant in Paradis D'Ampany. Het eten is hier uitstekend en gevarieerd, we nemen kip en garnalen in kokossaus aangevuld met een uitstekende salade. Als dessert krijgen we jackfruit met kokosrasp. Om twee uur willen we aan de terugweg beginnen als het net weer flink gaat regenen, we wachten totdat het weer droog is.

 • Reizigerspalm bevat water

  Reizigerspalm bevat water, een van de ingredienten voor een reiziger

 • De weg terug gaat sneller, het eerste stuk tot aan het bospad is gelijk als op de heenweg. Het bospad gaan we niet op, we blijven het brede pad volgen. Het weer is nog steeds zeer dreigend en net wanneer het weer flink gaat regenen, passeren we een kippenhok. We schuilen hier onder een afdak in gezelschap van nog een aantal andere mensen. Het vervolg van onze wandeling bevat een aantal diepe beek dalen met steile hellingen en vooral de laatste afdaling naar de weg aan de west van het eiland is zwaar. Hierna is het vlak en het is ook niet ver meer naar Le Crique waar de taxi staat te wachten.
  Bij Le Crique zien we de taxi staan maar de chauffeur is nergens te bekennen. In het restaurant van Le Crique vertelt men ons dat de chauffeur in zijn auto ligt te slapen. Als we weer bij de auto komen zien we net een gezicht voor de ramen verschijnen en we kunnen vertrekken. Het stuk van Le Crique tot aan het begin van het asfalt is heel slecht met heel veel kuilen en grote stenen. De gids loopt dit deel en stapt in waar de asfaltweg begint. We rijden daarna terug naar Ambodifototra, de politiepost is ondertussen opgeheven.
  We rekenen in Ambofifottra af met onze gids, het geheel kost ons 70000 + 10000 Ar fooi.
  Nadat de gids is uitgestapt worden we terug gebracht naar ons hotel. Dit gaat weer bijna stapvoets omdat de weg heel slecht is en de chauffeur bang is om een lekke band of problemen met zijn vering te krijgen. Om half zes zijn we terug bij het hotel, drinken een kop thee en gaan dan lekker douchen.
  Na het douchen, blijven we binnen zitten omdat het weer flink regent. Het weer is vandaag behoorlijk wisselvallig geweest. Om half acht gaan we naar het restaurant, in de lounge zitten al een aantal van onze reisgenoten op de gemakkelijke stoelen en banken. We gaan weer allemaal aan tafel voor het avondeten en nemen na het eten een kop koffie. Om half tien zijn we terug in ons huisje en gaan gelijk naar bed.

 • Kruidnagel plant

  Kruidnagel plant