Delosgaia

tweede dag op Île St Marie

 • Dit is onze laatste volledige dag op dit magnifieke eiland, we staan om zeven uur op en blijven eerst nog even lekker een uurtje op de veranda zitten voordat we gaan ontbijten. We hebben de vorige dag afgesproken om met zijn vieren te voet naar de hoofdplaats te lopen en daar een aantal bezienswaardigheden te bekijken. We verlaten het hotel om haf tien en al snel wordt het behoorlijk warm. De lucht begint dreigend donker te worden maar op een paar spatjes na blijft het droog.

 • In Ambodifititra lopen we naar Eglise Notre Dame de L'Assomption, het oudste kerkje van Madagascar en lopen hier rond op het kerkhof. We zijn niet de enige van onze groep die het kerkhof gaat bekijken. Hiervandaan lopen we door naar het piratenkerkhof. De vorige avond hebben we informatie ontvangen over de vele gidsen die je proberen te strikken voor een rondwandeling op het piratenkerkhof. Het piratenkerkhof zou zogenaamd niet vrij toegankelijk en je bent verplicht om een gids te nemen. Dit klopt niet.
  We krijgen de tip om aan te geven dat we al een gids hebben van Jardin d'Eden. Er staat altijd wel iemand van Jardin d'Eden te wachten op gasten. Jardin d'Eden presenteert zichzelf als een hof van Eden. Het is een tuinen complex met een uitstekend restaurant en enkele kamers. Wanneer je in het restaurant wat gaat eten of drinken en dan vraagt naar het piratenkerkhof krijg je voor niets een Engels sprekende gids mee.
  Aan de zuidkant van de hoofdstad is een inham met twee eilanden. Een van de eilanden, Îlot Madam, is door twee dammen met de vaste wal verbonden. Vanaf het oudste kerkje loopt een dam naar het eiland en de andere dam loopt naar het zuiden naar een landtong. Beide dammen hebben openingen om de eb en vloed stroom door te laten.

 • Eglise Notre Dame, oudste kerk van Madagascar

  Eglise Notre Dame, oudste kerk van Madagascar

 • We lopen vanaf Eglise Notre Dame de L'Assomption de eerste dam op. De dam is niet breed. Vanaf Îlot Madam lopen we de tweede dam op, aan het einde van de dam worden we al opgewacht door kandidaat gidsen. Een van de gidsen draagt een bord met Jardin d'Eden, we geven aan dat we deze gids nemen. Hij brengt ons langs een aantal huizen en een mangrove bos naar een dam van steen en hout. Deze is smal en is net boven de waterlijn. Aan de overkant lopen we naar Jardin d'Eden boven op een heuvel. Hier bestellen we iets te drinken en vertellen dat we hier willen eten en of ze een Engels sprekende gids voor ons hebben die ons rondleidt op het piraten kerkhof.
  Na een tijdje krijgen we een seintje dat de gids buiten op ons wacht. We lopen naar buiten waar de gids klaar staat met vier paraplu's, super attent. Hij brengt ons naar het piratenkerkhof en vertelt over de verschillende graven. Het kerkhof is al heel lang niet meer in gebruik als begraafplaats en de meeste grafstenen en monumenten zijn zwaar beschadigd. Op terugweg worden we via de tuin teruggebracht naar het restaurant, hier laat de gids ons de eucalyptus, kruidnagel en cashewnoten zien.

 • Jardin d'Eden

  Jardin d'Eden, restaurant en tuin

 • Het eten in het restaurant is van uitstekende kwaliteit, na het eten lopen we terug naar de weg. Het is hoogwater aan het worden en de dam staat bijna onder water. Er liggen een paar boten waarmee we worden overgezet, onderweg zien we krabben in en uit holen komen en het lukt om er een aantal foto's van te maken.
  We lopen over de grote dammen richting de "stad". Bij een dutyfree winkel gaan we naar binnen, maar niets bijzonders. We gaan een stukje verder en lopen nog 3 winkels in, maar vinden niets leuk genoeg om te kopen.
  Bij een pleintje staan taxi's waarvan we de 1e aanspreken om naar het hotel te brengen. Hij vraagt eerst 40.000 Ar, dan 30.000. De taxi erachter zegt 25.000 en dan de 1e ook. We gaan met de 1e taxi. In het hotel drinken we nog wat en maken een praatje met andere groepsleden, eentje is ziek geworden na het eten van een slechte kreeft. Langzamerhand begint iedereen binnen te komen en we horen alle verhalen. Wij hebben prima weer gehad maar van de anderen horen we dat het af en toe behoorlijk dreigend is geweest.

 • Piraten kerkhof op Île St Marie

  Piraten kerkhof op Île St Marie

 • Voor het eten douchen we en om half acht gaat iedereen aan tafel om te eten. Na het worden er blaadjes uitgedeeld, wij krijgen nog niets en al snel blijkt waarom. Op de eerste avond bijna vier weken geleden heeft Truus gevraagd wie het beheer over de fooien pot wil nemen. Wij hebben gezegd dat we dat de eerste twee weken wel willen doen en dit is uiteindelijk vier weken geworden. Als dank hiervoor wordt er een lied gezongen en krijgen geschenken als blijk van waardering.
  Op deze reizen geef je de reisbegeleider een fooi als je vindt dat ze haar werk uitstekend heeft gedaan. We hebben daar totaal niet over te klagen en de fooi is dan ook aanzienlijk. Hierna blijft iedereen zitten om nog wat na te kletsen waarbij we de lokale rum proberen. Wat later dan gewoonlijk gaat iedereen voor de nacht naar zijn huisje.

 • Dam naar piraten eiland en Jardin d'Eden

  Dam naar piraten eiland en Jardin d'Eden, dam staat onderwater bij vloed