Delosgaia

Ifaty naar Isalo NP

 • We zijn in een hotel in Ifaty en vertrekken vandaag naar Parc d'Isalo. Dit wordt een rij dag en we zullen niet voor zonsondergang op de plaats van bestemming zijn.
  Om zes uur gaat onze wekker, we staan snel op en stoppen de laatste spullen in de tassen. Dan gaan we ontbijten, we krijgen verse sap, fruit en een mandje met brood en marmelade. We vertrekken om half acht richting Toliara, hier zijn we bij verse winkels langs gegaan om boodschappen te doen.

 • De bus van Shoestring rijdt voor ons uit. Op plaatsen bestaat de weg uit zeer rul zand en de Shoestring bus komt aan de linkerkant van de weg vast te zitten. Het betere deel van de weg is versperd door een vrachtwagen die door pech stil staat. Onze chauffeur rijdt te ver door en komt daardoor ook in het rulle zand vast te zitten. Het duurt enige tijd voordat de Shoestring bus los komt, uiteindelijk is het gelukt door takken onder en voor de banden te leggen en verder duwen. Het valt op dat de koorballen met de grootste mond aan de kant staan toe te kijken terwijl mensen uit een nabijgelegen dorp mee helpen duwen.
  Nadat de Shoestring bus los is trekt men onze bus met een sleepkabel en takken onder de wielen los. De hele tijd staat er een 18 jarige vrouw alleen gekleed in een grote doek toe te kijken. Op de grond zitten een paar kinderen met hun moeder toe te kijken. We geven de kinderen een van de gele ballen en de vrouw begint er mee te spelen. Ze heeft daarbij moeite om haar doek om te houden, iedereen staat te wachten tot het moment dat de doek valt en ze geheel naakt met de bal staat te spelen. Jammer genoeg mag dit niet gebeuren.

 • Bus is vastgelopen in het mullezand

  De bus van Shoestring is vastgelopen in het mulle zand, ze steken geen hand uit om te helpen duwen.

 • Toliara oftewel Tulear

 • In Toliara aangekomen rijden we eerst naar een supermarkt. Wij kopen daar wat te drinken, verder koekjes en shampoo, we hebben vanuit het hotel een sandwich meegenomen. Dan gaan we bij het postkantoor postzegels kopen en versturen de kaarten, verderop stoppen we nog bij een apotheker. Al bij al vertrekken we pas om half twaalf vanuit Toliara.
  We verlaten Toliara aan de zuidkant, passeren het vliegveld en gaan met een grote boog het binnenland in. Ik zit de gehele tijd op mijn GPS te kijken of we bij de Steenbokskeerkring komen, jammer genoegen blijven we er ca 6,5 km vandaan. Anders was dit onze derde Steenbokskeerkring ontmoeting geweest, de eerste was in 2000 in Australië, de tweede in 2008 in Namibië.
  Volgens Truus komen we nu door het wildwestgebied van Madagascar, we zullen minimaal stoppen en alleen op die plaatsen waar de omstandigheden en veiligheid het toelaten. In dit gebied komen veel struikrovers en bandieten voor, verder passeren we plaatsen waar erg veel saffier wordt gewonnen en pottenkijkers worden hier niet op prijs gesteld.

 • Markt in Tulear

  Markt in Tulear

 • Ander begrafenisritueel

 • Onderweg naar Parc d'Isalo stoppen we eerst in een streek met een wel heel bijzonder begrafenisritueel. De overledenen worden in een schrijn bijgezet omringd door een hoge muur. De muur is beschilderd met informatie uit het leven van de overledene. Deze stop is niet gepland maar een van de groep heeft last van de darmen en moest hoognodig er even uit. De rest mag van Sacha, onze chauffeur even naar buiten voor het maken van foto's, we zien dat hij constant zit rond te kijken. Hij geeft ons maar even de tijd en we worden allemaal naar de bus geroepen wanneer er mensen door het veld naar de bus toe komen.
  We rijden verder, onze volgende stop en lunchplaats is het Zombitse-Vohibasia National Park. We hebben daar niet veel tijd, we moeten in een krappe anderhalf uur eten en een rondwandeling maken door het park. Voordat we bij het park zijn passeren we Sakaraha. Dit plaatsje is op dit moment het centrum van de saffierhandel op Madagascar, niet ver van dit dorp zijn er in een rivierbeddingen saffier gevonden. We krijgen het verzoek om geen foto's te maken of iets anders te doen dat de irritatie van de mensen op de straat kan opwekken.

 • Graf van een van de leden van de volkeren die hier leven

  Graf van een van de leden van de volkeren die hier leven

 • Zombitse Vohibasia National Park

 • Op het moment dat ergens op Madagascar saffier wordt gevonden vindt er een ware goldrush plaats, mensen met en zonder werk begeven zich naar de vindplaatsen om te proberen snel rijk te worden. Na een nieuwe vondst in 2004 is de bevolking van Sakaraha in zeer korte met 20000 tot 50000 mensen toegenomen. De saffierhandel op het platteland is volledig in handen van kopers uit Thailand en Sri Lanka. Ongelukken, ziekten, prostitutie en onderlinge afrekening tussen de groepen kopers zorgen voor veel doden. Maar weinig weten hier enige rijkdom te verkrijgen en de enige die voordeel van de vondst hebben zijn de rijke particulieren uit Tana. Zij controleren en beheersen de gehele saffier handel op Madagascar. De struikrovers en bandieten in deze regio zijn saffiergravers die alle hoop hebben opgegeven op enige rijkdom of gevlucht zijn voor de bendes van saffier kopers.
  We komen om twee uur aan in het Zombitse Vohibasia National Park, de lunch bestaat uit uitgedroogde sandwich gemaakt van stokbrood. Na de lunch gaan we in twee groepen een wandeling maken door het park, beide onder begeleiding van twee of meer gidsen. We zien wurgficussen, een aantal Veraux Sifaki's, kameleons en een nachtlemuur. We moeten snel doorlopen omdat Sacha om half vier wilt vertrekken zodat we op tijd bij het Parc Isalo komen om de zonsondergang door het "venster" te aanschouwen.

 • Nimfen van de Flated Leaf Bugs

  Nimfen van de Flated Leaf Bugs

 • Isalo National Park

 • Na het bezoek aan het Zombitse Vohibasia National Park rijden we door naar Parc Isalo. Aan het begin van het Parc verlaten we de weg, volgen een landweg en stoppen op een parkeerplaats tussen de rotsen. Hier staan nog een paar andere auto's en bussen en in het veld lopen groepen Chinezen en Koreanen rond. Het doel van deze stop is het bekijken van de zonsondergang door een venster in de verticale rotsen. Onderzoek van de rotsen laat Hans zien dat we hier te maken hebben met een rivier afzetting. De afzetting bestaat uit een slecht gesorteerde zandsteen verkit door een kalkcement. Volgens de geologisch kaart is het gesteente afgezet in het boven Carboon tot Trias. Dit is in de tijd dat Madagascar deel uitmaakte van het supercontinent Gondwana. Het gesteente heeft veel weg van de BungleBungle afzettingen in noordwest Australië.
  Het is zwaarbewolkt en van de zonsondergang is niet veel te zien, nadat de zon onder is rijden we door naar het motel d'Isalo. Hier blijven we twee nachten. Motel d'Isalo bestaat uit een restaurant en geschakelde kamers. De kamers zijn erg basic, er staat een 2 persoon bed, een tafel en een stoel in. Verder een badkamer en toilet. De kamers hebben allemaal stopcontacten waardoor we de batterijen kunnen opladen. De muren zijn geheel opgetrokken van rotsblokken.
  Het restaurant heeft meer weg van een eetzaal, er staan vijf lange tafels en er zijn ook vijf groepen aanwezig waarvan 3 Nederlandse. Dat zijn wij, de Shoestring groep en een groep van Djoser. Buiten is het bewolkt en het regent regelmatig, dit gaat vaak zeer heftig, vergezeld van onweer.

 • Zonsondergang venster in Parc Isalo

  Zonsondergang venster in Parc Isalo